Un dels avenços de la nostra època és que els nens i nenes abans de l'ús de raó ja tenen l'ús de la fotografia. És un indicador de que les tecnologies han entrat -o millor, irromput- a les bases més populars. Queda enrere aquell retratista instal·lat als parcs i jardins fent màgia amb el drap negre i l'hiposulfit de sodi per fixar la imatge fotogràfica que sortia d'aquella baluerna de la cambra fosca.

Actualment en qualsevol escenari, motiu o esdeveniment s'obtenen milers de fotografies que, en gran majoria, es quedaran a dintre del petitíssim estri que les ha disparat. Malguanyats milers de testimonis d'uns moments agradables per fer memòria. Bé es podria començar alguna reflexió per engrescar els usuaris de la fotografia a rendibilitzar i fer participatiu el material cultural de tanta acumulació d'imatges.

Entre les realitats comarcals més estimades i fotogèniques, per ser irrepetibles, hi tenim els Camins de Ronda de la Costa Brava de Girona. Sí, en majúscula cridanera perquè conformen una identitat que pujarà de consideració. Són focus d'atenció des que unes associacions d'Amics de la Unesco, la de Palafrugell i la de Girona, han «encaminat» una decidida voluntat per arribar aconseguir que els esmentats Camins siguin reconeguts i protegits amb una declaració de Paisatge Cultural, per part de la Unesco, Organització de Nacions Unides per a l'Educació, la Ciència i la Cultura. Aquesta iniciativa i decisió ja té el ple suport de la Federació Catalana de Clubs i Associacions Unesco (Fcacu).

Mentrestant, en el replà de l'espera, és a dir dels tràmits tècnics i administratius corresponents, seria convenient que a nivell popular es generessin curiositats, interès, coneixement, divulgació, valoracions i sentiments sobre el tema que s'està tramitant. L'art de la fotografia pot ser-ne un col·laborador especial i aliat de primera línia. Ja convençuts de que la quantitat de fotos de la Costa Brava deu ser grandiosa, es podria esperonar la seva selecció, millorament i publicació. En aquest cas, res millor que establir un concurs fotogràfic amb la proposta exclusiva del tema «Camins de Ronda de la Costa Brava de Girona». La proposta no va adreçada a cap administració o institució local, sinó que hauria de ser coniderada i recollida per una institució com ara la Diputació de Girona perquè aplega aspiracions dels 22 municipis gironins que són posseïdors d'algun tram del litoral, entre Blanes i Portbou.

Com que la Costa Brava és visitada per incomptables turistes procedents de tot el món que capten i s'emporten una infinitat d'imatges, la convocatòria del concurs de fotografia hauria de ser oberta a la participació internacional, amb divulgació de les seves bases en tots els idiomes convenients. La mateixa institució organitzadora podria fàcilment realitzar, amb el material premiat i seleccionat, una exposició itinerant que seria excel·lent recurs per a mostrar tant el treball de la natura com l'obra artística de la participació fotogràfica.

La fotografia del mar més proper a nosaltres quan toca aquesta terra, la mateixa que ha vist passar tantes generacions per aquesta camins, pot ser una gran circumstància per aquell recordatori de la Carta de la Terra quan convida a fer una reverència davant els paisatges i diu que la Natura no la tenim heretada dels nostres pares, només, sinó que també la tenim prestada pels nostres fills.