A Europa i als Estats Units, no tenen gaires manies a l'hora d'agafar personatges de còmic de l'any de la picor i actualitzar-los. Fixem-nos en l'Spirou. A l'àlbum El botones de Verde Caqui, Olivier Schwartz i Yann el fan córrer per la Brussel·les ocupada i el converteixen en col·laborador de la resistència. Per arrodonir l'exercici, els autors incorporen personatges i escenaris d' Hergé a les escenes, una decisió sorprenent que multiplica la grandesa del conjunt.

És d'agrair que, a casa nostra, també tinguem dibuixants que s'atreveixin a fer obres tan atípiques com aquesta. Si llegíeu tebeos de Bruguera quan éreu petits, ja podeu córrer a comprar-vos El solar, una obra magnifiquíssima d' Alfons López. El dibuixant s'ha inspirat en uns quants personatges d' Escobar i els fa trescar per la Barcelona trista, vençuda i acoquinada de 1947. Gairebé sense adonar-se'n, els pobres acabaran embolicats en una xarxa que facilita la fugida de nazis cap a Sud-amèrica.

Deixant de banda la recreació històrica de l'època, El solar traspua humor, sensibilitat i intel·ligència a cada vinyeta. L'elegància del dibuix i el color van del bracet d'uns diàlegs àgils i sorneguers, o de seqüències poètiques sense paraules. És un llibre honest, brillant i encisador.

Anys enrere, el dibuixant ja ens havia fet unes propostes igual de bones quan va reinterpretar la Família Ulises i el Capità Trueno. També va saber-los reescriure, sense trair-ne ni l'essència ni l'esperit, amb una mirada crítica, adulta i atractiva. L'Alfons López, i tant!, és un gran mestre de la historieta.