Jo recordaré sempre les males estones que ens va fer viure l'exministre Jorge Fernández Díaz -amb especial menció per la «llei mordassa»-, però també els tips de riure que provocaven les seves condecoracions policials a moltes verges de la geografia celestial peninsular.

I ara, quan ens congratulàvem per no haver de patir-lo més, ens surt el seu substitut, Juan I. Zoido, jutge i polític del PP, amb una nova condecoració, aquest cop a la Cofradía del Cristo de la Legión en la persona del seu Hermano Mayor. Ha estat una mica més prudent que el seu antecessor, que tenia predilecció per condecorar Verges en reconeixement als seus mèrits (quins deuen ser els mèrits d'una Verge?) o per compatir els mateixos valors que caracteritzen la policia (la lluita contra el delicte, potser?). Encara que en aquest darrer cas, i vist l'allau d'investigats i condemnats del seu partit, potser farà falta més d'una medalla... Amb tot el respecte pels lectors creients, no aconsegueixo imaginar-me la relació entre la fe religiosa i els mèrits policials d'una icona virginal.

La veritat és que són moltes les imatges religioses de nombrosos indrets espanyols que reben reconeixements estatals o municipals en forma de medalles. I també ho és que les poques denúncies d'una tradició que viola el precepte constitucional de la laïcitat de l'estat espanyol han estat infructuoses. El seu curt periple judicial va acabar en topar amb jutges no laics.

Per això no va sorprende la ironia del Wall Street Journal quan, fa dos anys, va publicar una notícia sobre el «medaller celestial», destacant que la Verge condecorada «no havia sortit a patrullar ni havia arrestat ningú».