Ànima, Alma, quina paraula més bonica, més potent. Qualsevol cosa feta amb l'ànima em desperta estimació, em sembla que és quelcom fet per ser compartit amb els altres, per millorar la societat. Hi ha persones que canten, escriuen o interpreten des de l'ànima. Però no només les arts es poden desenvolupar des de l'ànima, tot es pot fer des de l'ànima, posant-hi tota l'ànima.

I això és el que fan des de l'associació Alma Solidaria, impulsada per la agència d'esdeveniments Eventos con Alma. Eventos con Alma podria ser una agència qualsevol altra del sector, una agència que t'ajuda quan vols organitzar un esdeveniment de qualsevol tipus i et proporciona els professionals necessaris perquè tot sigui un èxit. Però no és així, és una agència diferent, especial, potser única. I ho és per un motiu molt concret: és la primera agència d'hostesses que integra persones amb síndrome de Down com a auxiliars d'hostesses d'esdeveniments a Espanya.

I de seguida penses: quina idea més bona, donar una oportunitat d'inserció laboral a aquestes persones que sovint, per ser especials, per ser diferents, troben les portes del món laboral tancades. Ja tornem amb el de sempre: allò diferent ens incomoda, ens espanta una miqueta. Per sort, no tots pensem així i hi ha molta gent que creiem que la diferència és bona, és enriquidora, suma en lloc de restar.

Parlant amb María Rosa Álvarez, fundadora i ànima del projecte, de seguida entens una cosa molt important, quelcom que per a ella és fonamental que tots entenguem: les persones amb síndrome de Down poden ser grans professionals en moltes tasques. No es tracta que per llàstima els donem una oportunitat tot pensant que la cosa no sortirà gaire bé, però que estem fent una bona obra.

Hem d'entendre que poden realitzar tasques amb el mateix nivell de professionalitat que qualsevol de nosaltres. La María Rosa m'ho deixa ben clar des del començament: totes les empreses que han accedit a fer un equip mixt amb persones amb síndrome de Down per a l'organització del seu esdeveniment, n'han acabat satisfets i han volgut repetir l'experiència.

I on és el problema? Doncs on sempre és, en la por a allò diferent. Costa molt que les empreses acceptin aquests equips mixtos en els seus esdeveniments. Costa molt trencar les barreres que ens posen els estereotips, costa molt acceptar amb normalitat que aquestes persones poden fer una feina tan bona com qualsevol de nosaltres. Crec que totes les empreses haurien de reflexionar una mica sobre aquest fet i ajudar que les persones amb síndrome de Down tinguin una oportunitat d'accedir al món laboral, tinguin l'oportunitat de ser autosuficients, de tenir la satisfacció de sentir-se útils, en resum, tinguin les mateixes oportunitats que la resta.

Quan penseu en l'organització del vostre proper esdeveniment, si us plau, no oblideu el que us he explicat. Com em deia la María Rosa, el difícil és trencar la barrera inicial, després les empreses mateixes són les que ens tornen a demanar que els nostres professionals amb síndrome de Down formin part de l'equip.