N'hi ha hagut prou amb un assumpte menor com la relació de Gibraltar amb Espanya i la UE perquè Anglaterra hagi mostrat una cara malparida i xulesca. Pitjors cares posen els jugadors de la selecció italiana de futbol i, com demostren els fets, se'ls pot estomacar bé. La civilització, semblen dir-nos aquests conservadors anglesos reconvertits en taujans que no han vist en la seva vida mitja dotzena de llibres, perquè només són ells, és un vernís que es perd amb el primer xàfec (o la cinquena copa), i això em deixa tranquil·lament horroritzat, encara que es tracti d'un país les classes altes del qual entenen les bones maneres, segons Jorge Herralde, com el màxim d'intemperància i desdeny que es pot practicar sense que el nostre interlocutor ens mossegui al coll.

El cas dels Estats Units i Anglaterra -dos veterans de la democràcia- demostra que res s'aconsegueix per sempre i que el caníbal aguaita sota la pell del catedràtic. Donald Trump tampoc llegeix i pretén regir l'univers amb estil de hooligan, de macarra chic, com els de la Gürtel o els caps narcos de Mèxic. Raó de més per afirmar els ideals europeus: la fe més sentida és la del convers i potser ells estan de tornada. No importa: l'assumpte de Gibraltar, que servia d'excusa als falangistes «que sopaven dues vegades» ( Llorenç Villalonga) per ordalies patriòtiques, fa temps que s'hauria resolt si no fos un paradís fiscal, però no hi ha el gran diner, em sembla, per sostenir majors càrregues fiscals: si no hi ha miracle tenim Gibraltar per a una bona temporada, encara que després enviïn desgraciats negres, chicanos, nepalesos o hondurenys a morir per un drap.

Així que deixem Theresa May, Boris Johnson i Michael Howard que gallegin com vulguin, només són polítics deficients i el seu moment passarà. Una cosa devem estar fent bé quan estan així d'incontinents i faltons. O és molta la seva sensació d'haver-se ficat en un gran mal pas. O volen pixar el seu requadre. Res important, potser una mica de nervis. Anglaterra, sense aquests buscaraons, ens fa molta falta per construir Europa.