Predicar amb l´exemple

F. Xavier Roca Font Palau-Saverdera

Predicar amb l´exemple és el millor sistema perquè la gent respecti les normes i això és el que haurien de tenir clar els responsables de RENFE. Si vas a qualsevol estació de tren, està totalment prohibit creuar les vies per un lloc no autoritzat, doncs bé, si vas a l´estació de Girona, el maquinista i els interventors que fan el canvi de servei quan arriba un tren el que fan es creuar d´una andana a l´altra saltant entre les vies, sense respectar les normes de seguretat establertes i que són per a tothom, no només per als usuaris.

Sobre el desarmament d´ETA

Juan Carlos Alonso Anglada Flaçà

L´estat francès veu una oportunitat en el desarmament d´ETA, per al Govern Basc és una fita democràtica de tots, valoració similar a la de Patxi López i els representants de Podem.

L´Estat espanyol diu que res no canvia si no demanen perdó públicament: «... La única respuesta lógica a esta situación es anunciar su disolución definitiva, pedir perdón a sus víctimas y desaparecer...»

I això ho diu un estat que no ha demanat mai perdó pels crims de la dictadura, que han estat més que els de la mateixa ETA (es calcula que ETA té un balanç de 800 morts entre 1968-2011, mentre que amb la dictadura, entre l´1 d´abril de 1939 i el 20 de novembre de 1975, més d´un milió d´espa­nyols es veuen privats de llibertat por motius polítics i més de dos-cents mil d´ells moren davant els escamots d´execució). I tampoc no ha demanat perdó, ni té a la presó, els as­sas­sins del GAL (a­quests els van crear ells per seguir justificant el franquisme). Un estat que permet que en l´espectre polític hi hagi partits com Falange, Fuerza Nueva, Frente Español, entre d´altres; i que subvenciona amb diners públics entitats com la Fundació Francisco Franco, Fundació Valle de los Caídos, i fins fa poc la Faes d´Aznar. Aquests no haurien de desaparèixer, també?

Amb quin dret l´Estat espa­nyol exigeix el que no ha estat capaç de fer en més de 40 anys cap dels seus governs, fossin de dretes o d´esquerres?

Director independentista, sí, gràcies

Joan Boronat Lecha blanes

No tinc informació del protocol que s´obliga seguir per elegir president de la televisió nacional catalana, però tinc molt clar que hauria de ser una persona que defensi els interessos de Catalunya com a Nació. Els (perdó, «les») de la CUP, diuen que no pot ser el senyor Vicent Sanchis perquè és partidari de Junts pel Sí, i els partits colonials espanyolistes, diuen que no pot ser-ho perquè és independentista. En el sistema binari, només hi ha dues opcions: 0 i 1. Doncs si no es posa un director que sigui (suposadament) partidari de Junts pel Sí, haurà de ser un que en sigui contrari, i si no es posa un (suposat) indepen­den­tista, n´hauran de posar un no independentista. Ser o no ser, 0 o 1.

És que el Govern espanyol no posa el director de la seva televisió nacional el que més els interessa, encara que els catalans el trobem nacionalista espa­nyol, i, per tant, programi contra els nostres gustos? És que el Govern espanyol no posa els mem­bres del tribunal constitucional que més els interessa, de la seua maleïda, poc democràtica constitució, redactada sota pressió militar i franquista? Doncs això; a Catalunya és normal que s´esculli un (suposat) independentista i que sigui (suposadament) partidari del partit amb més representació al Go­vern. No fer-ho seria d´idiotes.

Els espanyolistes que viuen a Catalunya ja tenen prous televisions amb programació pels seus gustos i en castellà. Que ens deixin dirigir les nostres televisions nacionals sense interferències, i per tant, s´haurien d´escollir els directors contra més independentistes millor. Quina nació del món no vol ser lliure per defensar la seua llengua i cultura?