El dijous 30 de març vaig assistir a la projecció del documental Salvem els Volcans als cinemes d'Olot, organitzat per Òmnium Cultural a la Garrotxa dins la campanya «Lluites compartides».

Crec que és una bona iniciativa per recordar fets ocorreguts al nostre territori que van comportar millores a la comarca ja fa alguns decennis, en condicions difícils de finals de la dictadura, la transició i la recuperació de la Generalitat.

Certament va ser una lluita compartida iniciada per un grup reduït que va saber sensibilitzar i mobilitzar centenars de ciutadans i que va implicar els partits polítics en la defensa del patrimoni volcànic de la comarca, que ho era també del país.

Vaig tenir la responsabilitat, com a diputat del PSC al Parlament, de presentar i defensar una proposta que van culminar amb la Llei 2/82 del Parlament de declaració del Parc Natural. Va ser aprovada per unanimitat per la Cambra Catalana, sentenciada favorablement pel Tribunal Constitucional i va donar cos legal per la protecció de la Zona Volcànica de la Garrotxa i a molts altres espais de tot l'Estat.

De la gestió parlamentària, vull retre homenatge i agraïment als qui em van assessorar i donar suport indispensable per aconseguir aquell resultat positiu:

L' Ernest Lluch i en Lluís Sacrest, ja havien presentat una proposta anterior al Congrés de diputats que va ser la base de la que es va tramitar al Parlament de Catalunya, un cop aprovat l'Estatut.

En Joan Albesa (arquitecte), els professors Xavier Gassiot i Miquel Riera i, sobretot, el geògraf Josep Maria Mallarach, que em van dedicar un exquisit tracte i un immens argumentari científic, determinant pel debat parlamentari.

En Ramon Sala i en Marçal Casanovas, diputats garrotxins per CiU i ERC, que vam fer pinya perquè la llei fos aprovada per unanimitat del Parlament, fet que li donava prestigi i demostrava la generositat i la complicitat de tots els representats polítics del Parlament a l'hora de defensar una bona causa per al País com va ser la preservació de la Zona Volcànica.

L'Ajuntament d'Olot, i els molts integrants del col·lectiu «Salvem els Volcans».

Darrer comentari: el documental d'en Marc Planagumà i la iniciativa d'Òmnium Cultural confirmen qualitat tècnica i estima al País. Gràcies!