Després de l´entrenament de bàsquet solíem perdre el temps corrent pels passadissos del club. Teníem vuit anys i aquells amics, els meus millors amics, ho serien per a tota la vida. Llavors érem eterns, els pares eren eterns i els amics, per descomptat, eren tan eterns com nosaltres. Morien les mascotes, però no sempre, moltes vegades només era un rumor.

Manuel, el fill del jutge, va córrer, saltar, cridar, va llançar escopinades, va parlar en eructes, com la resta de nens aquell dia. Era impossible sospitar que, aquella mateixa data, sobre el seu cos jeia la sentència. Quan el proper entrenament va ser anul·lat pel seu dol, Manuel havia estat afectat per la meningitis, tots els seus companys vam començar a exiliar-nos a la força d´aquest paradís que era la infància i al qual mai tornaríem. Les nostres mares ens van tancar a casa i ens van sotmetre a la prova del termòmetre a cada hora durant tota aquella setmana. Va ser com una loteria, la meningitis, una ruleta russa que va triar el nostre amic i ens va salvar a nosaltres.

Amb la voluntat d´evitar aquesta mateixa ruleta russa, en els últims mesos la demanda de la vacuna Bexsero contra la meningitis B ha saturat les farmàcies de Girona. Una cua d´espera de 200 famílies, com és el cas d´una farmàcia de Sarrià de Ter, tenint en compte que se´n lliura una per setmana, suposa que la família que la requereixi haurà d´esperar gairebé dos anys per obtenir-la. En una altra farmàcia del carrer Santa Clara l´espera és de 40 famílies. El mateix succeeix en cada farmàcia de la ciutat i província. A Barcelona, ??segons el barri, les llistes es redueixen significativament. 10 famílies és la llista d´espera d´una farmàcia de l´Eixample.

A les farmàcies d´Andorra hi ha estoc. No calen llistes d´espera. El farmacèutic que consulto diu que des de fa mesos no para d´arribar gent de fora del Principat a buscar-ne, especialment de Catalunya. Costa ni més ni menys que 106,15 euros per dosi, que són tres. Encara que, segons Sanitat va advertir al respecte, no s´administraran vacunes adquirides fora del ­territori nacional ni a internet per falta de garanties de qualitat del medicament. La manca d´estoc s´atribueix a un problema de proveïment de la companyia.

Des de l´última actualització del calendari de vacunació infantil, comú a totes les comunitats autònomes, la vacuna s´ha tornat a deixar a fora, tot i la insistència dels pediatres.Quan s´inclourà en la llista de vacunes que ofereix Sanitat?, és la pregunta. Una vacuna sempre hauria de ser gratuïta.