Mes de maig

Paquita Xarles Arnau Girona

El maig és arribat, és el mes de les flors, dedicat a la Mare de Déu, és primavera, un mes alegre i assolellat. Dies llargs i clars. La ciutat de Girona celebra l´exposició de flors, els carrers i places es convertiran en jardins, vindran turistes i vistants de l´entorn, a tots ens agrada gaudir de passejades amb boniques vistes. Amb aquestes ratlles vull agrair als organitzadors el que fan i felicitar tantes persones anònimes que dediquen a aquest afer hores extra, segurament gratuïtes. Gràcies i que per molts anys us hi pugueu dedicar, amb salut i alegria.

Al maig també es poden fer sortides i visitar santuaris marians. Actualment el tema religiós no està de moda, però hi ha santuaris amb bones infraestructures i sobretot ben situats i amb vistes impresionants, i a ningú, ni als no creients, fa mal un gest, una petita pregària a la mare, tots tenim necessitats en algun moment de la vida, també podem recordar els països que estan en guerra, els pobres que no tenen res per menjar ni casa on passar la nit.

DUI o federalisme?

Joan Boronat Lecha Blanes

Els que volem independència ho tenim clar, si es fa el referèndum i surt sí, guanyem. En canvi, aquests que prediquen el federalisme, si voten no, i guanya aquest no, perden, i perd Catalunya, perquè el centralisme espanyol no permetrà mai el federalisme. Deixant de banda els colons espa­nyolistes i els botiflers, que volen seguir dins de l´Espanya franquista; entre independentistes i federalistes, sumem un 75% de la ciutadania, o potser més, una força política i social considerable. Independentistes i federalistes, hauríem de fer un intent d´entendre que units, aprofitant aquesta gran majoria de ciutadania, insuflaríem credibilitat davant del Comitè de Descolonització i altres institucions internacionals democràtiques, potser reticents a reconèixer una DUI; però que trobarien ben lògic reconèixer i convalidar, si el què es reclama és la reinstal·lació de les Constitucions Catalanes, robades i abolides pel dret de conquesta.

Hi ha qui rebutja la independència per por de deixar de ser espanyol i ser expulsat de la Unió Europea. Si es fa i es guanya el referèndum per un vot de diferència, declarar la independència seria lícit, però problemàtic, sense el vistiplau dels federalistes.

L´estratègia de reinstal·lar les Constitucions Catalanes unilateralment, significaria quedar, momentàniament, confederats de nou amb la Corona d´Aragó, amb la resta d´Espanya amb tots els drets de què gaudíem abans de 1714, i dins de la UE. La constitució espanyola ja no tindria cap efecte a Catalunya, que podria administrar la justícia, la hisenda, les infraestructures, l´educació, tot. Llavors, serà el moment de preguntar en referèndum a tots els espanyols si volen monarquia o república i si els interessa seguir confederats a una Catalunya que ja no es deixa espoliar.

La diversitat funcional, també present a la Jamborinada

arnau rubió ruart FORALLAC

El cap de setmana del passat 29 i 30 d´abril, va tenir lloc a Tàrrega la trobada d´escoltisme i guiatge més gran de la història de Catalunya. Va reunir un total de 13.000 escoltes i guies d´arreu de Catalunya, País Valencià i les Illes, sota el lema: «La força per moure el món».

Van ser moltes les activitats que es van realitzar durant tot el cap de setmana, on es promovien els valors i la metodologia escolta en cadascuna d´elles i on es buscava la interacció entre els diferents agrupaments escoltes i guies.

El dissabte a la tarda, es va realitzar un pati de tallers on els grups creats per l´organització, constituïts per membres de diferents agrupaments, participaven en diversos tallers. Un dels tallers estava enfocat a emfasitzar als i les joves com el col·lectiu amb alguna diversitat funcional pot practicar esport com qualsevol altra persona i experimentar com el viuen a causa de la seva diversitat. Durant el transcurs del taller, els i les joves anaven realitzant diferents esports adaptats a diferents tipologies de diversitat funcional i això els permetia experimentar de primera pell com viuen l´esport aquest col·lectiu de persones. Això és una mostra més de com l´escoltisme i el guiatge educa i mostra als i a les joves que la diversitat funcional no és un impediment, sinó una porta per a la superació personal i on els límits no els marca una societat cada cop més estigmatitzada, sinó l´esperit de superació, les ganes de viure i la motivació que resideix en cadascú de nosaltres.