Fa un parell de setmanes que el senyor Josep Quintanas em dedica part de la seva columna «La Protomàrtir i l´Alcaldessa». No soc la destinatària directa de les seves crítiques, però per allò d´«aprofitant que el Pisuerga passa per Valladolid» surto jo i Tossa de Mar.

D´entrada vull dir-li que no em molesta que em relacioni amb la presidenta del Parlament, senyora Forcadell, ni que relacioni el procés de participació que hem endegat a Tossa amb el procés polític que viu Catalunya.

A partir d´aquesta primera afirmació, vull aclarir-li algunes de les seves afirmacions que no s´ajusten a la realitat. El propòsit d´aquesta alcaldessa i de l´equip de govern de Tossa de Mar no és destrossar una costa verge i protegida perquè alguns hi facin negoci, és més senzill que això: volem saber l´opinió dels veïns sobre un tema, la possibilitat de construir un port, que marcarà el futur de la població. On és el pecat?

Si l´opinió dels veïns es majoritària a favor d´un futur amb port, l´Ajuntament es compromet a iniciar els tràmits per modificar el POUM, única competència municipal. Qualsevol actuació al medi natural ho altera, però d´aquí a impedir d´entrada qualsevol infraestructura sobre el territori hi ha un llarg camí que no s´ha de recórrer a la lleugera.

Insisteixo perquè quedi clar. L´Ajuntament que presideixo no s´ha posicionat ni a favor ni en contra del port, va decidir, vist el projecte presentat per uns promotors i considerant que la possibilitat de construir un port a Tossa era un tema de gran incidència sobre el futur de la població, valia la pena consultar el parer dels veïns sobre com volien la Tossa del futur: amb o sense port.

Ningú ha dit, i menys l´Ajuntament, que l´opinió dels veïns modifiqui la normativa vigent, sinó que l´opinió dels veïns, si és favorable a un futur amb port, iniciarà els tràmits legals per assolir l´objectiu marcat com a poble.

La possibilitat de construir un port a Tossa es remunta, recentment, a l´any 2002, data en que la Generalitat de Catalunya, a petició del govern municipal, va incorporar tal possibilitat al Pla de Ports de Catalunya. Amb posterioritat, la Generalitat va establir una moratòria per a la construcció de nous ports a tot Catalunya fins al 2015. En l´actualitat es tramita el nou Pla de Ports 2016-2035.

Per finalitzar, dos apunts més.

L´Agrupació d´Electors Independents Tossa Unida, al govern en l´Ajuntament de Tossa de Mar, sí que creu que s´han d´obrir canals de participació ciutadana i que això millorarà la qualitat democràtica del país. Creiem que la Llei de consultes no referendàries és una bona eina.

Al municipi comparteixen la seva opinió i han fet campanya en contra de la consulta convocada els partits i agrupacions CiU, ERC, Ciutadans i l´Associació Amics de Tossa-Unesco. S´han posicionat a favor de fer la consulta Tossa Unida i CUP. Aquesta realitat demostra la necessitat de millorar la qualitat democràtica del país, perquè consultar els veïns no ens ha de fer por.