Els Pujol no es van corrompre en l´exercici del poder. Van arribar corromputs de casa. Aquesta diferència entre els que es corrompen abans i es corrompen després resulta zoològicament interessant. Els que es corrompen després són els típics nouvinguts que apareixen en totes les professions i classes socials. No sé, el cuiner que, en tenir al seu abast una nevera, s´emporta un quart de llagostins a casa a les butxaques de la gavardina. El nouvingut es conforma amb poc, no té l´ambició del corrupte nat. Un corrupte nat, parlant en termes de supòsits, és un Ignacio González, que de seguida es compra una mansió. O un Granados, que canvia de perruquer als dos dies d´arribar al càrrec. Els Pujol eren corruptes nats.

Per al desenvolupament de la corrupció nata convé tenir ideals, bé de tipus polític, bé de tipus religiós, bé una barreja de tots dos. Si a més d´estimar la te­va pàtria per sobre de tot, ets de co­mu­nió diària, el teu horitzó econòmic està garantit. Tots els ministres de Franco, per exemple, començaven la jornada amb una missa. Molts dels seus descendents continuen vivint a cos de rei de les fortunes que van pastar en les sa­gris­­ties i darrere de les taules dels seus despatxos. Observin la vida que porten les netíssimes i els besnetíssims del Caudillo tantes dècades després i sense haver fotut ni brot.

Els Pujol pertanyen a aquesta classe de corruptes religiós-patriòtics. La matriarca del grup era la mare superiora; el fill gran, el capellà, i així de manera successiva. Mentre el prior llançava proclames nacionalistes, la superiora omplia els missals de bitllets de diner negre. El que ens preguntem és si els governs als quals van donar suport ignoraven aquests tripijocs o els deixaven fer perquè els proporcionaven les majories que necessitaven per governar-nos a vostè i a mi. Van sospitar alguna cosa Felipe González o Aznar? Després de tot, amb prou feines s´amagaven. Té un, en fi, el dubte que els Pujol haguessin caigut si s´haguessin quedat en nacionalistes només. Potser va ser l´independentisme el que va fer vessar el got dels que sabien i callaven. Els va passar el que als traficants de drogues quan es posen a vendre en una cantonada que no els pertany.