A mesura que es descabdellen els anys de la troca de la vida i augmenten tant el nombre experiències conegudes o viscudes com de lectures fetes, t´adones amb quina facilitat es poden relacionar les unes amb les altres.

Recordeu fa unes setmanes que els diaris comentaven que un avi havia comès sis atracaments en sis dies? Assaltà diversos establiments. Ho feu amb una pistola de fogueig i alguns cops mostrant una nota de paper en què explicava el que estava succeint. Doncs bé, ens faltà temps per anar a buscar un conte de Pere Calders titulat «Delinqüència Senil». Semblava ben bé que l´assaltador se l´hagués llegit. Hi ocorre pràcticament el mateix: un home d´edat avançada, amb una pistola de joguina i explicant el seu propòsit en un paper, es dedica a fer atracaments en diferents entitats bancàries.

També llegíem en la premsa que un estudi publicat en el diari de la Societat Geològica d´Amèrica ratificava l´existència d´un continent submergit a l´oceà Pacífic, anomenat Zelanda. El pensament se´ns n´anà cap a l´Atlàntida de Verdaguer. Com recordareu el poema narra com el jove Colom, nàufrag d´una nau genovesa, arriba a la costa atlàntica del sud de la Península i és acollit per un vell ermità, el qual li explica la fabulosa història de l´enfonsament del continent llegendari que hauria existit a l´Atlàntic, a prop de l´arxipèlag de les Canàries.

En una entrevista, Rafael Marín, doctor en lingüística per la UAB i investigador titular del Centre nacional de Recerca Científica (CNRS) a la Universitat de Lilla (França), afirmava que els robots poden aprendre de manera molt ràpida el que els humans hem après en molts anys d´experiència i que ens comunicarem amb ells amb llenguatge natural. Doncs bé, Isaac Asimov, un dels escriptors de ciència-ficció més destacats, es feu cèlebre gràcies als relats que escrigué sobre els robots, que els presentava no tan sols com uns éssers creats per servir les persones i protegir-les, sinó també amb una sèrie de qualitats humanes positives.

Molts esdeveniments i fets de la vida quotidiana han estat traslladats al món del cinema o de la narrativa. I a la inversa, quantes situacions que ocorren diàriament semblen ben bé extretes d´un conte o d´una novel·la? La literatura és una dama sàvia, d´edat provecta. Les seves pàgines ens omplen interiorment, ens infonen coneixements, ens donen alegries... I si les sabem interpretar adequadament ens poden ajudar a aconseguir un món i una societat millors.