El Instituto de Mayores y Servicios Sociales (Imserso) és una entitat gestora de la Seguretat Social espanyola que desenvolupa, com un servei complementari, diversos programes consistents a proporcionar a les persones de la tercera edat vacances, que varien entre 3 i 16 dies, a uns preus abordables en diverses zones de l´Estat espanyol per tal de contribuir a millorar la seva qualitat de vida, la seva salut i, perquè al mateix temps, tinguin l´oportunitat de conèixer millor el país. Poden escollir entre: zones costaneres peninsulars o insulars i turisme interior. I dintre del turisme interior: circuits culturals, turisme de naturalesa i viatges a capitals de províncies. A part, paral·lelament un altre programa també recull la possibilitat d´optar per estades a establiments termals. Òbviament amb aquests programes el ministeri també persegueix contribuir al manteniment de llocs de treball en temporada baixa especialment en el sector hoteler i en altres activitats econòmiques.

Però, malauradament, ja ha sorgit el primer problema seriós. Es tracta de l´absència de millores en la retribució de les estades hoteleres que paga l´Imserso als industrials hotelers després de quatre anys amb els preus congelats malgrat l´augment que han experimentat la majoria dels costos d´explotació, especialment els energètics, la qual cosa fa que molts empresaris hotelers s´hagin plantejat abandonar el programa o reduir dràsticament el nombre d´habitacions que posen a la seva disposició. I és que la pròrroga de contractes que ha plantejat el Ministeri per quart any consecutiu no comporta cap millora en els preus per al proper any i la indústria no por continuar treballant amb pèrdues. Els operadors d´aquest programa estan pagant 21 euros per persona i dia en habitació doble en regim de pensió completa, amb vi i aigua inclosos, i tota classe d´impostos també inclosos en aquest preu. Així que, descomptant l´IVA, suposa que un hotel cobra la ridícula quantitat de 19 euros per cada client allotjat. I amb aquest minso pressupost els ha de donar allotjament, esmorzar, dinar, sopar, animació, wifi i tota classe de comoditats i serveis en una planta hotelera que exigeixen que sigui moderna i/o recentment reformada. El responsables de la Confederación Española de Hoteles y Alojamientos Turísticos (CEHAT) consideren que els comptes ja no surten. Els hotelers són els principals sostenidors d´aquest programa, atès que ja fa molts anys s´està treballant amb pèrdues amb aquests preus ruïnosos. Amb els preus que paga el programa Imserso ni tan sols s´assoleix el llindar de rendibilitat o punts morts per la qual cosa el «gap» de pèrdues cada any es fa més gran i evident per aquestes empreses.

Però qui de debò fa el gran negoci amb tot aquest trencacolls és el Pare Estat. El Ministeri d´Assumptes Socials inverteix cada any en tots aquests programes al voltant de 70 milions d´euros, però es calcula que la hisenda de l´Estat en recapta uns 110 gràcies als impostos directes -sobretot l´IVA- que generen els prop d´un milió de paquets que cada any l´Imserso gestiona arreu del l´Estat per mitjà dels diferents programes i també gràcies a les cotitzacions a la SS, alhora que s´estalvia quantioses prestacions del subsidi d´atur. I no és just que siguin els hotelers els qui paguin la festa. Ja és hora que l´Imserso es posi a la raó o les vacances per a la gent gran perillen. I seria una vertadera llàstima.