Dimecres ens va visitar a Olot la Jane Elias, coordinadora del programa PACE a Sonoma (Califòrnia), i ens va ajudar a resoldre alguns dubtes per a la seva implantació a la Gar­rotxa. Sonoma és una petita població de l´estat de Califòrnia amb 9.800 habitants. Aquesta ciutat va ser pionera en la implantació del programa de finançament públic-privat per a les energies netes. Aquest programa, que va començar l´any 2009, en plena crisi, va resoldre la impossibilitat de trobar finançament per a projectes d´estalvi energètic, d´aigua i generació, en un moment d´escassetat financera. El programa PACE ha tingut una bona implantació a tots els Estats Units, amb un total invertit de 320 milions de dòlars, sobretot des de l´any 2013. Només en l´últim trimestre de 2016 les inversions van ser de 45 milions de dòlars, en un creixement exponencial a mesura que el programa es va propagant per tot el país. Califòrnia és l´estat amb més programes PACE, entre altres coses perquè és l´estat on la sostenibilitat i les polítiques mediambientals estan més desenvolupades.

El PACE és un programa que permet finançar estalvi energètic i generació elèctrica amb crèdits del sector privat a 10 i 20 anys amb la garantia de l´immoble, garantia que es vehicula a través d´un càrrec sobre l´IBI i es fa a través de la recaptació municipal. Seria molt difícil, per exemple, obtenir finançament a 20 anys per un import de 20.000 € per a una aplicació fotovoltaica domèstica. El programa PACE permet això, però aquesta vegada hem après que, a més del programa domèstic, també hi ha el C-PACE, un programa comercial, per a empreses. Per exemple, l´empresa Dacruz Manufacturing, que fabrica components metàl·lics de precisió, ha invertit 670.000$ en la instal·lació de 235 kW de plaques fotovoltaiques al ­sostre de la seva fàbrica, fet que els permetrà un estalvi d´1.100.000 $ durant els 20 anys que durarà el programa de finançament.

L´actuació comercial del PACE permet millorar els sistemes de calefacció, ventilació o aire condicionat, canviar l´enllumenat interior o exterior per LED, obtenir elevada eficiència en motors i en el seu control, instal·lar carregadors de cotxes elèctrics, instal·lar bombes de calor geotèrmiques i, en definitiva, pensar en sistemes de gestió integral dels edificis.

La Jane ens va insistir en la necessitat d´establir des del primer dia una bona política de comunicació, fent veure a la gent les possibilitats del programa, no tant per aconseguir petits estalvis, que també, sinó fent participar a tothom en un programa de lideratge de la sostenibilitat, partint d´un orgull col·lectiu de viure en un territori pioner en la pràctica mediambiental.

La Garrotxa té moltes característiques per portar a terme aquest lideratge, amb un territori natural preservat per dos parcs naturals, el volcànic i el de l´Alta Gar­rotxa, amb una qualitat urbanística i ambiental magnífiques, amb unes empreses de mida petita i mitjana, amb una administració implicada i amb un ensenyament de nivell. Tot això permet que aquest programa PACE sigui relativament fàcil de portar-lo a la pràctica. Així ho ha vist el grup europeu que treballa per a la implantació del programa a Europa, triant Olot com la ciutat pilot per a la posada en marxa. A tal efecte, el grup del EuroPace, demanarà a Europa finançament a través del programa Horizon 2020 per posar en marxa aquest sistema a Europa.

Si no canvia la llei serà difícil posar plaques fotovoltaiques als teulats de les empreses, perquè el lobby elèctric Unesa bloqueja a través del PP qualsevol desenvolupament fotovoltaic. Malgrat això, la llei permet fer-ho en els habitatges, amb potències inferiors a 10 kW. Avui cal fer la inversió amb plaques i bateries, preveient que en el futur l´electricitat en hora solar tindrà un preu zero o negatiu i un preu alt quan el sol deixi d´il·luminar. Si no ho fem així, estarem enganyant la gent en un futur no gaire llunyà, tal i com va passar amb la inversió fotovoltaica de finals dels 2000.

Un dels frens a la implantació de generació domèstica solar és la complexitat burocràtica, pensada per fer-ho difícil. Així doncs, un dels aspectes a desenvolupar pel programa a Olot haurà de ser també aquest, el de simplificar la tramitació administrativa. Tot això configura un equip per a la posada en marxa del PACE a Olot format per un enginyer que sigui capaç d´analitzar estalvis en els habitatges i que pugui resoldre la tramitació burocràtica per a cada projecte, més un equip de comunicació que faci difusió dels avantatges. Abans, però, caldrà trobar la fórmula legal per fer possible lligar la quota del finançament a l´IBI o a una altre figura administrativa, com podria ser una contribució especial.

Com en qualsevol projecte, les incerteses i els problemes es veuen molt grans a l´inici. L´experiència diu que el treball aplana aquests conflictes. La il·lusió d´un territori per tenir un espai per viure i treballar en la millor de les condicions aportarà l´energia necessària per tirar-ho endavant. Ara es tracta que aquesta il·lusió no sigui només la del grup que hem estat al davant de la idea, sinó que la fem extensiva a tothom. Aquest és el repte immediat.