Les meves reflexions, ho anticipo, les faig com a president de Federatur (Federació Catalana d´Apartaments Turístics) i per tant es refereixen a Catalunya en general i a Barcelona en particular. No faig referència a la resta de l´Estat espanyol.

El passat 25 de maig, els mitjans de comunicació, en general, varen recollir les manifestacions del Sr. Zoreda, vicepresident del lobby hoteler Exceltur i que reflectien, un cop més, les maniobres d´aquest sector de l´allotjament envers el que representa Federatur.

En concret i resumint, deia que els hotelers veien insostenible l´augment dels pisos turístics i que eren la causa de la «turismefòbia». També afirmava que per primer cop les places en pisos superaven els hotelers.

Vull recordar que, molt abans que el turisme entrés a les ciutats, ja des dels anys 50 en què el turisme s´estava instal?lant a la costa catalana, la realitat de l´allotjament era que les vivendes turístiques eren majoritàries en el sector de l´allotjament turístic; més endavant, i en concret ja a l´any 1996, ara fa 21 anys, la Conselleria de Turisme de la Generalitat publicava que l´oferta turística a tot Catalunya, en places o llits, era: en hotels 230.628 llits i en habitatges d´ús turístic 1.664.564 llits. Això demostra que els nous vinguts en el turisme no som nosaltres, si no ells i que això de «per primer cop», res de res.

Posteriorment, les ciutats es posen de moda en el turisme, ajudades per als viatges low cost i les plataformes tecnològiques. I és aquí quan el lobby hoteler, instal?lat a Barcelona, comença a créixer i fins i tot s´expandeixen en altres ciutats de la geografia i, si fa falta, instal?len la seva seu fiscal a Madrid. A l´inici ja els hi anàvem bé, però de cop, es giren i comencen a fer veure que som el seu enemic, ens veuen com una seria amenaça. Som la seva competència i diuen clarament que no ens volen. És aquí quan s´inicien les pressions, ja amb l´Ajuntament de CiU a Barcelona i així comença la moratòria a Ciutat Vella.

Cal remarcar que llicències en HUT a Ciutat Vella n´hi ha 605 i en hotels 18.851 places! I resulta que la saturació és culpa dels pisos turístics, es veu que no sabem sumar i restar. Si continuem donant dades, podem dir que els 75.535 llits en hotels de la ciutat representen el 55% del total de llits, mentre que els llits en pisos turístics legals són el 30% (la resta està dividida entre albergs, hostals, pensions...) Una dada: queden 155.003 llits d´hotel per tot Catalunya. Quin turisme tindrien?

I alguns veïns de la Barceloneta varen iniciar una sèrie de manifestacions que ha sigut l´inici de la «turismefòbia» a la ciutat, i els hotelers els reien les gràcies, com també somreien quan s´estenia la moratòria dels pisos turístics a la ciutat. Es veu que no sabien aquell adagi que diu que «el que no vulguis per a tu no ho vulguis per als altres» i «patapam»!! arriba després la moratòria als hotels també. I ara es queixen!

Reacció actual: traslladar la situació a la resta de l´Estat espanyol i ara estan ja dient, en concret en Zoreda, auspiciat pel president de la CEHAT estatal, que també és el president de la Confecat catalana, en Joan Molas, que la «Turismefòbia» la creem els pisos turístics!

Com poden ser tan curts de mira i més veient el que està succeint a Barcelona i ja per extensió a altres poblacions de Catalunya que a més es pensin que el turisme és un patrimoni exclusiu seu i que no s´adonin que qui va propiciar la «Turismofobia» varen ser precisament ells?

Una altra cosa que no s´entén: com és que no defensen els interessos dels seus agremiats que molts i molts d´ells a part d´hotels tenen també apartaments o pisos turístics? El mateix president del Gremi de Barcelona a la ciutat «només» en té a la ciutat 220!

Senyors hotelers, no s´adonen que han de canviar el xip? Que han de canviar als seus Presidents i dirigents caducs i ancorats al segle passat ja que cada cop estan portant més aversió al turisme i van en contra dels interessos turístics de tots, però també el dels mateixos hotelers, quan no hi ha cap sector econòmic que no s´aprofiti del turisme?

I el dia que vulguin, ens seiem davant de qui vulgui escoltar, per debatre la realitat i les mentides sobre les queixes, sobre si el preu del lloguer és culpa nostra, sobre qui va legislar primer en habitatges d´ús turístic, sobre que nosaltres no som Airbnb, sobre legals i il?legals i tot el que vulguin. Però això no els interessa, això desfà la seva demagògia; el que els interessa és parlar confonent conceptes i no dient veritats. No han volgut asseure´s mai. Hi ha proves.

No han entès que el turisme no és un problema, el turisme és una oportunitat i que és de sentit comú fer un turisme en comú donat ja que el turisme és patrimoni de tothom i no només de qui crida i es queixa més.

Gràcies.