Vaig néixer i viure molts anys a la ronda Ferran Puig, i tinc el record que de ben petit venia algú de visita a casa que abans passava pel carrer Figuerola cantonada Cerverí on hi havia les Galetes Plaja i portava 3 o 4 galetes Maria.

Les galetes sembla ser que el seu origen té com a antecedent les «galetes de mar», un tipus de pa que era l´alimentació dels mariners.

Els creadors de la galeta Maria són els pastissers anglesos James Peek i George Hender Frean que formen Peek, Frean & Co. Decideixen crear una galeta nova, original i diferent de les que es servien en el tradicional te de les cinc. El motiu era commemorar el casament reial (1874) entre el príncep Alfred, duc d´Edimburg i Maria Alexandrovna, filla del tsar Alexandre II de Rússia. I d´aquesta manera homenatjar la nova integrant de la família reial britànica batejant la galeta amb el nom de «Marie biscuit».

Peek, Frean & Co formen l´empresa (1857) i ja comencen a exportar galetes a Austràlia, reben comandes de tones de galetes per als soldats de l´exercit francès que lluitaven en la guerra amb Prússia. Ja havien creat les galetes «Garibaldi» en honor a Giuseppe Garibaldi i les galetes toves «Perla» en honor al final de la ­guerra a França.

Però els ciutadans britànics, tan seus amb tot allò relacionat amb la família reial varen adoptar, aquestes galetes rodones, amb el nom gravat en una de les seves cares i les vores amb sanefes, com les seves favorites i es van convertir en poc temps en un producte conegut a tot el món.

Però tornem a les Galetes Plaja, a més de la fàbrica de Girona, n´hi havia a Badalona i València. Però les galetes Maria tenien un toc especial, semblava que fossin acabades de fer, quan les menjaves tenien una textura tèbia, excepcional, la qual cosa també passava amb les del «surtido sublime» especialment les galetes de vainilla.

Ara tinc difícil trobar unes galetes que a més de sabor tinguin una textura agradable; òbviament em refereixo a les maries o semblants, avui no toca ni les especialitats ni les cobertes o farcides de xocolata.

Allò pitjor es anar a comprar galetes per a la família. L´oferta es tan variada; amb xocolata o sense, amb formes de personatges dels dibuixos animats, amb embolcalls il·lustrats amb personatges de la tele, etc.

Però pel que fa a les galetes maries rodones o amb diferents formes, una gran majoria semblen serradures sense un gust particular i sense cap mena de textura agradable. Tant sols serveixen per atipar i desvirtuar els referents gustatius i captar nova clientela amb tota mena de publicitat.