Petita lliçó de matemàtiques a la catalana, perquè vegi el lector com de progressista és el nostre govern de pastissers, dit sigui amb tot el respecte cap als pastissers que es dediquen a fer pastissos i no a governar.

Per eliminar els peatges, tots els conductors de Catalunya, tots, utilitzin o no les autopistes, pagaran una taxa anual per al manteniment d´aquestes vies (i, és de suposar, finançar altres ocurrències governamentals). Vejam. Posem que la taxa és de X euros.

-Els conductors que al cap de l´any gastaven exactament X en peatges, quedaran igual (un cas improbable).

-Els conductors que utilitzaven molt l´autopista i gastaven més de X en peatges, amb la nova mesura pagaran X. Per tant, menys del que pagaven.

-Els que utilitzaven poc o gens l´autopista (en general gent de baix poder adquisitiu) i anualment pagaven menys de X o zero en peatges, pagaran X. Per tant, més del que pagaven.

O sigui, no deixarem de pagar peatges. Simplement, els que no utilitzin l´autopista ajudaran a pagar-los als que la facin servir. Dit d´una altra manera, un milionari que usi cada dia l´autopista pagarà X, el mateix que un mort de gana que no la utilitzi mai. De retruc, els que utilitzaven transport públic optaran per anar en cotxe: ja que pago un servei, el faig servir. Després s´omplen la boca de sostenibilitat.

Que les taxes que graven tothom igual són injustes, ho saben inclús els pastissers que ens governen. No els importa. Si calen diners per rescatar autopistes, el més just seria recaptar-los via impostos, però fa poc aquest govern va rebutjar augmentar-los a les rendes altes, no fos que els rics s´enfadessin i marxessin de Catalunya.

Als pobres ja se´ls pot crivellar a taxes, d´autopistes i del que sigui, que no podran anar gaire lluny. Mentre vagin a la propera manifestació de l´11-S, no els volem per res més. Excepte per ajudar que els rics visquin millor, que és la cirereta del pastís.