La sentència del Constitucional contra l´amnistia fiscal per a camarades del Govern Rajoy és un text a l´altura de la mateixa Constitució que defensa. Allà es llegeix que l´aposta del PP pels defraudadors enfront dels contribuents suposa «l´abdicació de l´Estat davant la seva obligació». Aquesta renúncia és deliberada, de manera que Montoro va seleccionar un respectable contingent de ciutadans i va decidir que a ells no se´ls podia aplicar «el deure de tots de concórrer al sosteniment de les despeses públiques». És a dir, davant de la dependència del conjunt, es crea un club de persones fiscalment independents.

Segons el Constitucional, el Govern va promoure la independència fiscal d´un sector de la població sense consultar amb la resta. La condemna es basa precisament en aquesta fórmula capritxosa, no debatuda. La translació és massa senzilla a Catalunya, on Rajoy acusa la Generalitat de promoure la independència sense demanar l´opinió del conjunt de l´Estat. El mateix que va fer el president del Govern en «excloure de la responsabilitat tributària pendent de compliment» a un contingent en el qual figuraven molt dignes representants de la corrupció del PP.

Hi ha una conciliació possible entre la fidelitat del tribunal a la Constitució i la traïció de Rajoy a una Carta Magna que enarbora a la seva conveniència. L´acord consisteix a atorgar la independència fiscal als catalans que renunciïn a la secessió. D´un impecable criteri pragmàtic, bona part dels independentistes canviarien estratègicament d´opinió, si a canvi de la seva fidelitat estatal se´ls «exclogués» de pagar impostos com als amics del Govern. O si se´ls apliqués una tarifa plana del deu per cent dels seus ingressos, molt inferior a la mitjana. Amb aquesta llei aflorarien a més rendes ocultes que «s´ajustarien el dèficit públic», de manera que es compliria el principi de l´amnistia fiscal per a companys del PP. En què empitjora un independentista que paga els seus impostos un patriota que «exclou» els grans evasors del «deure general» de sostenir l´Estat?