Podrien haver-ho fet encara més complicat, a l´estil del 9-N, i formular una pregunta doble en cascada. Primera part: vol que Catalunya sigui un estat independent? Segona part: en cas afirmatiu, vol que ho sigui en forma de república? També es podria haver construït al revés. Vol que Catalunya sigui una república? En cas afirmatiu, vol que aquesta república sigui un estat independent? Per acabar-ho d´embolicar, podrien haver fet dues preguntes autònomes. Una: vol una Catalu­nya independent? L´altra: vol una república catalana?

Aquestes haurien sigut les versions complicades. Les senzilles són les que tots teníem al cap. Es podrien haver limitat a preguntar-nos per la independència. I si tanta importància donen al fet que sigui una república, ens podrien preguntar per la «república independent», ja que una república, segons el diccionari, és una forma d´estat. Però no s´han decantat per cap de les dues, sinó per una combinació que converteix la pregunta en més llarga i complexa del que era indispensable, però sense condemnar-nos a la tortura de la doble resposta en cascada.

El redactat finalment decidit per a la pregunta és aquest: «Voleu que Catalunya sigui un estat independent en forma de república?». El plural del verb interrogatiu («voleu» en lloc de «vol» o «vols») permet dues interpretacions. O bé recupera el tractament de «vós», totalment correcte, ancestralment genuí i perfectament desconegut per a una part substancial de la població, o bé no està preguntant el parer del votant individual sinó el de la col·lectivitat a la qual pertany: «vosaltres voleu un estat tal i tal?», a la qual cosa es pot respondre: «miri, prou feina tinc a saber el que vull jo per endevinar el que volen els altres».

Volem que Catalunya sigui un estat independent en forma de república? No crec que gaires electors responguin: «jo vull un estat independent en forma de monarquia parlamentària de la casa d´Habsburg». O «en forma de principat amb príncep elector del Sacre Imperi». O «en forma de confederació de comtats històrics lliures». Tampoc no crec que hi hagi gaires partidaris de crear una república catalana no independent, sinó integrada dins el Regne d´Espanya.

A Escòcia van preguntar: «should Scotland be an independent country?», és a dir, «Escòcia hauria de ser un país independent?». I tothom va entendre el que estava votant.