La casa de Portlligat deu ser el work in progress més llarg de Salvador Dalí. L'any 1930, el pintor s'ensenyoreix de la barraqueta de pescadors, comprada a Lídia Noguer; però, a mesura que les dècades s'escolen, aquell petit catau va creixent a batzegades mentre fagocita les casetes del voltant, fins que es transforma en una residència força compartimentada, amb una distribució excèntrica i laberíntica.

La millor manera d'entendre aquest espai és visitant-lo. Però, a partir d´ara, també el podeu conèixer a fons gràcies al documental La vida secreta de Portlligat, de David Pujol i Montse Aguer. El resultat és atractiu, reeixit i, per exemple, fa molt entenedor tot aquest procés de mutació constructiva. De fet, cada cambra disposa del seu moment de glòria, repuntejat amb fotos i filmacions, textos i declaracions dalinianes, i la complicitat dialèctica entre Aguer i Jordi Artigas.

A part de radiografiar la casa, el conjunt aprofundeix en les relacions simbiòtiques de l'obra de Dalí amb Cadaqués i el paisatge rocallós del cap de Creus. Una fascinació que l'artista es va endur als Estats Units, on senyorava sovint d´aquest paradís i, per contrarestar-ho, buscava racons que l'evoquessin.

El documental és àgil i elegant. I està reforçat per una allau de fotografies poc conegudes, que faran bavejar el públic general i els dalinians de pedra picada. La presència lluminosa d'Anna Maria, del notari, de Gala i el pintor fent vida a l´epicentre espiritual del microcosmos dalinià enriqueix la narració, que acaba complint amb escreix la seva funció divulgativa.