Vivim uns dies trepidants, de cruïlla. Miro la darrera enquesta i veig que si es fessin eleccions al Parlament ara hi hauria 77 diputats d'esquerres i 58 de dretes. Però és més, n'hi hauria 100 de republicans i 35 de monàrquics. Si la gent progressista d'aquest país no està contenta i esperançada que s'ho faci mirar. El poble ha virat cap a l'esquerra i cap al republicanisme com mai des de 1939.

Caldrà, però, generositat, altruisme, despreniment, lluita, perseverança, renúncies, sense sacrificis, esperança i somnis. Sense tots aquests valors no hi ha canvi. La setmana passada escrivia sobre la necessària aliança intergeneracional pel canvi. Posaré un bon exemple de com hauria de ser aquesta aliança. El programa de Corbyn és el següent: matrícules universitàries gratuïtes, nacionalització del sector elèctric, de correus, dels ferrocarrils i de l'aigua. Prohibició del fracking, augment del sou mínim i del sou als funcionaris. Tirar enrere reformes laborals i tornar a donar drets als treballadors enfront les empreses. I un llarg etcètera d'impostos als rics i gran empreses i mesures de despesa social.

Per si fos poc explicaré una anècdota protagonitzada per Jeremy Corbyn. Va anar al festival de Glastonbury amb una llibreta a la mà però sense llegir i com aquell que no vol la cosa, va sortir a l'escenari i va donar les gràcies d'estar en un lloc on se cita el cèlebre historiador EP Thompson. Thompson ens va ensenyar que la historia també la fan aquells que ho van intentar equivocant-se. Que la història no és lineal i que quan es fa ningú sap on va. Thompson ens rescatava personatges com William Morris que el 1893 escrivia frases com aquesta: «Intel·ligència suficient per concebre, coratge suficient per voler, poder suficient per forçar». Doncs bé, en aquest context, Corbyn rememora Percy Bysshe Shelley, un revolucionari anglès, equivalent al nostre Abdó Terrades i autor d'un llibre, La necessitat de l'ateisme. Va citar de memòria un poema: «Alceu-vos com lleons rere la somnolència / En nombre invencible / Tireu a terra com la rosada les vostres cadenes / caigudes sobre vosaltres en el somni / Sou molts, ells molt pocs»

A qui li estranya que amb un programa socialista de veritat i amb un nivell cultural com el que demostra, els joves s'afiliïn en massa al partit laborista i el votin. Si ara hi hagués eleccions guanyaria de llarg contra tots els poders mediàtics i financers de la Gran Bretanya. Corbyn assenyala el camí del socialisme en democràcia al segle XXI. Som molts, ells molt pocs.