Malgrat que les enquestes s´entesten a demostrar el contrari, sembla que la gent s´ha desinflat un xic de cara a la possibilitat d´assolir la independència en dates properes. Aquesta és la raó per la qual Demòcrates de Catalunya, ha decidit dedicar el seu Campus d´estiu d´enguany a parlar de l´endemà del Referèndum, a intentar esbrinar què passarà «el dia després». I vagi per endavant l´advertència que qui signa aquestes línies és «voluntari» i portaveu a l´Alt Empordà de l´esmentat partit, que fundaren Antoni Castellà, Núria de Gispert, Elena Ribera i molts altres independentistes, quan van veure que en Josep Antoni Duran Lleida desviava l´extinta Unió Democràtica del camí republicà i de progrés que li havia infundat en Manel Carrasco i Formiguera, quan es va unir al partit l´any 1932. I recordin els lectors també, que Demòcrates no té res a veure amb l´antiga Convergència, que a l´hora de canviar-se de nom, ha intentat apropiar-se d´un que ja tenia «amo».

Va valer la pena escoltar els relats de dues expertes en «moviments democràtics inusuals» i seguidores, a molt curta distància, del procés català, com són l´advocada eslovena establerta a Londres Ana Stani? i la sociòloga alemanya Krystyna Schreiber. Segons elles, cap dels processos independentistes més recents tenien possibilitats de reeixir i cap, ni un, fou pres seriosament per la comunitat internacional, fins que s´havien consumat. Schreiber, natural de Dresden (antiga Alemanya oriental), fins i tot afirmava que el dia que la van informar que el mur havia caigut, va exclamar que «això és impossible». En la mateixa línia també s´expressaven les altres participants en el debat, la «màster» en Diplomàcia i Acció Exterior i responsable de l´acció internacional de l´ANC Montserrat Daban, la periodista i experta en temes de la UE Isabel-Helena Martí i la portaveu de la Comissió de Ciutadans Europeus per als Països Catalans, Anna Arqué. Totes tres insistien que el dret internacional sempre respectava les decisions democràtiques dels pobles i que no hi ha cap norma que impedeix la celebració d´un referèndum, encara que sigui en contra de la jurisprudència d´algun estat.

Finalment, representats de les formacions independentistes que actualment donen suport al «procés» (Antoni Castellà - Demòcrates, Jordi Xuclà - PDCat, Marta Rovira - ERC i Lluc Salellas - CUP) van dibuixar les seves visions de l´escenari a l´endemà del referèndum. Un escenari molt menys inquietant del que a les clavegueres de l´Estat, que continua apostant desesperadament per la «campanya de la por», volen reconèixer. Fins i tot el molt honorable president de la Generalitat, Carles Puigdemont, va venir a fer «un volt»!