Encara una ullada sobre l´anomenada qüestió ­territorial amb el tren com a pretext. Mariano Rajoy, que només reacciona com les potes de granota, amb una bona descàrrega elèctrica (el seu poder sedant potser sigui bo en aquests temps, no sé), ha hagut de posar data per al tren d´ample europeu que anirà de València a Castelló: 2020. Resulta alarmant, per no emprar una paraula més forta, que l´autopista (de pagament i privada) que fa mig segle ja va veure un corredor mediterrani d´asfalt entre Múrcia i Girona, molt rendible, no tingui encara el seu correlat ferroviari i l´AVE hagi arribat, abans, fins i tot a llocs tan apressats com Lleó, on pair el botillo i els xoriços fumats porta el seu tràmit. I és que els trens, com les lleis, vénen articulats.

Normalment, un polític vol tenir vots. A no ser que se li creuï el dogma. O l´ànsia de poder per sobre de l´articulació dels territoris. Molt ruc es va haver de posar Josemari Aznar per aconseguir que fins i tot el dòcil Francisco Camps reclamés el Corredor Mediterrani (l´hi reclamava a Zapatero, és clar, amb Aznar no era tan homenet), que Ford Espanya hagués d´amenaçar de marxar del país si no li posaven un tren en condicions fins a la frontera i que, per primera vegada, des de l´última glaciació, que les amenes patronals entre Almeria i l´Empordà, passant per Almussafes, reivindiquin el Corredor Mediterrani per a persones i mercaderies. L´alternativa d´Aznar va ser el molt esmentat eix de la prosperitat, un engranatge de satrapies, entre Madrid i Palma, passant per València (i Alacant), trufat de gúrtels, comissions, depuradores impures, ajuntaments al gust, putes gratis i aigua (requalificacions) per a tothom.

A tota ideologia, per absurda que sigui, li arriba el seu moment si se li dona l´oportunitat de fra­cas­sar (aquest principi val per a gairebé tot). El 1978, excepte el partit del professor Josep Guia, ningú demanava la unió política de València i Catalunya. De totes maneres la van prohibir a la Cons­­titució: per si els dubtes. I les van tenir allunyades per tren: com les medicines de les criatures.