Ara resulta que el cafè allarga la vida, tant el sencer com el descafeïnat. Ho diu un estudi publicat pels diaris i, sobretot, pels digitals. Vivim a l'era dels estudis que es publiquen als mitjans. No hi ha dia en què no se'n divulgui algun, i quan hi ha manca de material se'n recicla algun de mig any abans que havia passat desapercebut. La memòria és feble, sobretot quan la bombardegen amb més informació de la que pot retenir, i el mateix titular pot ser publicat cada mig any i semblarà inèdit a moltes persones, segurament a la majoria. Encara més si l'estacionalitat hi ajuda. Publiques al desembre un estudi sobre la utilitat dels préssecs per combatre la sensació de calor, i ningú no en farà cas, per dues bones raons: que a l'hivern no és temporada de préssecs i que la majoria de la gent no passa calor sinó que més aviat es queixa del fred. En canvi, a l'estiu succeeix just el contrari: tots passem calor i els préssecs de temporada són a l'abast, sucosos i temptadors als expositors de la fruiteria. De manera que es pot tornar a publicar la notícia de l'estudi i passarà perfectament com a gran novetat. La versió del digital segurament serà compartida milers de vegades a les xarxes socials. (Ignoro si algun estudi relaciona els préssecs amb la sensació de calor, a banda del fet elemental que ve molt de gust menjar-se'n un de ben fresc quan el sol ens atabala, però per saber això no cal mobilitzar cap universitat; m'ho he inventat a tall d'exemple).

L'oli d'oliva era dolent i després va ser bo, la dieta mediterrània és genial però li troben defectes, el peix blau calia evitar-lo i després va caldre adorar-lo com aportador natural d'àcids grassos omega, que es veu que són essencials, però un altre estudi diu que el peix blau té molta facilitat per acumular mercuri, de manera que anem amb compte. Però es veu que és el peix blau més gros, les tonyines i els emperadors; les sardines i els seitons se salven de la condemna. Un bon plat de seitons fregits és una benedicció si l'oli no està recremat. Potser algun estudi que no conec diu alguna cosa dolenta sobre els efectes de l'oli roent en la farina d'arrebossar la fritada. I el cafè allarga la vida però un excés de cafeïna és contraproduent, i el descafeïnat no és ben bé el mateix. I amb llet descremada i sacarina, ja no cal dir. T'has d'empassar mig litre de gelat al darrere per fer-t'ho perdonar. Tranquils: no costa gens trobar estudis sobre les virtuts dels gelats, patrocinats per la patronal del sector.