Puja la llum ara, en plena onada de calor, com va pujar abans amb l'onada de fred, com puja la gasolina en començar les vacances. Hi ha una cosa més difícil d'entendre que el rebut de la llum i són les explicacions de les elèctriques que encara que siguin unes companyies solvents -em refereixo al pla groller de la materialitat- tenen nom d'alegres noies de Colsada particularment deixades anar amb el ball. Diu el pool que el mix surt més car en el mercat majorista perquè no plou. Eh? Ho diuen molt seriosos, com si els megawatts fossin ovelles i hi haguessin les que hi ha i no poguessin improvisar, com no poden improvisar-se les costelles.

Desavantatges de ser clientela captiva d'un monopoli mal dissimulat en què l'interès privat i els tripijocs d'això que en diuen Govern solen coincidir mentre que els límits dels seus cossos s'esborren i confonen fins a extrems pornogràfics. Com deia el clàssic: « Je ne sais pas où tu commences/ Je ne sais pas où je finis». M'imagino el titular de la notícia a La Traca: «Les elèctriques ens cobraran les ventositats». Subtítol: «La seva temperatura i alt contingut de metà agreugen l'efecte hivernacle i obliguen a l'adopció de mesures correctives».

Es veu que les ventades que ha patit el país durant el segon trimestre de l'any no han servit per inflar les veles de la clientela i alleujar-la una mica.

Si el mercat és tan bo, com és que ens fa aquestes coses? Potser sigui perquè no hi ha mercat, o sigui perquè no hi ha on triar. Sovint es justifica la continuïtat de les nuclears més velles en nom de la seguretat energètica, però ja es veu que aquesta seguretat no és la d'uns preus una mica més estables.

Sobresaltats i radioactius: sou les nostres gallinetes i ara amb la calor, ponen més. Tanta calor i tanta llum també serveix per als panells solars, com se li va ocórrer fins i tot a Zapatero. Després van treure les primes, no anés a sortir barata l'electricitat i els inversors defraudats es querellesin. Això també ho pagarem nosaltres.