Marià Lorca, l'alcalde senyor de Figueres quan Salvador Dalí va morir, va explicar ahir que si, finalment, la prova de paternitat surt negativa i Pilar Abel resulta que no és la filla del mestre, caldrà demanar danys i perjudicis. Si, en canvi, Abel resulta ser filla del pintor (això ho dic jo) s'ho cobrarà amb escreix amb la legítima. De ser així, la guerra d'advocats serà antològica i s'estudiarà a totes les facultats de dret. Si surt negativa, a banda de danys i perjudicis, potser també hauran de demanar responsabilitats a la jutgessa de Madrid que ha autoritzat desenterrar un cadàver, quasi 30 anys després de ser sepultat, amb els pocs elements de criteri que té. Si Abel resulta ser la filla, la jutgessa haurà estat tan vident com la pitonissa televisiva perquè cap dels experts troben elements raonables, ni testimonis, que puguin fer pensar que el gran masturbador va fer una inseminació aquell maig del 55.

L'exhumació ha retornat al primer pla de l'actualitat la figura excessiva de Dalí. Fins al punt de reobrir obscurs debats sobre si volia ser enterrat al Museu o a Púbol.

Fins i tot ha tornat a córrer l'esbojarrada llegenda que sota la llosa de pedra de Figures del Museu no hi ha ningú i que tot va ser una operació encaminada a idear un rendible Museu-Sepulcre. La llegenda estesa per Figueres diu que aquell gener (anava a dir gener fred perquè queda molt literari, però no en feia gens) de 1989, de matinada, van traslladar furtivament el cadàver a Púbol perquè reposés per sempre al costat de la Gala. Si fos així, la fundació Dalí del moment va aconseguir burlar a tots els periodistes que cobríem totes i cada una de les portes del Museu i de la Torre Galatea.

El procés d'exhumació de Dalí ha estat el primer gran acte dalinià sense Dalí. I la Fundació ha tornat a convertir-se en secreta i impenetrable com aquell sepulcral entorn dalinià liderat per Miguel Doménech, l'advocat de Dalí, íntim amic d' Adolfo Suarez i cunyat de Leopoldo Calvo-Sotelo, que diuen que va convèncer el pintor perquè desheretés la Generalitat (ja existia la claveguera de l'Estat?).

Avui a les vuit del matí Dalí i Abraham Lincoln es tornaran a veure les cares i la llum atenuada per la cúpula geodèsica il·luminarà de nou el cos del mestre.