Dues malaurades informacions

Lluís Torner i Callicó girona

Aquest darrer dimarts -una data que, per als que ja som grans, ens recorda uns fets que preferim oblidar- dues qüestions ens han deixat amb l´ànim molt encongit. En primer terme la trista notícia d´un presumpte nou cas d´abusos de menors, a la coral d´una catedral de Centre Europa, que sembla que afectaria més de 500 nens. I en segon terme, tan o més greu, el contingut d´un reportatge, que va publicar TV3, que sota un títol que ja ho deia tot ens va deixar perplexos. És tanta la seva gravetat, i ja se n´han dit tantes coses, que no ens atrevim ni a fer comentaris, l´única cosa que podem dir-ne és que ens ha provocat una gran tristor, a part d´ocasionar-nos algun malson.

Si per un costat gent que hauria de donar exemple de moral, cometen abusos; i per l´altre, aquells que haurien de vetllar per la nostra seguretat obren totalment al contrari, ens fan molt mal; tant a la gran majoria de persones en general, com, tant o més, als que dintre dels diferents col·lectius afectats sí que s´esmercen a respectar les normes, malgrat que a vegades, fent-ho, són injustament considerats i tractats.

Admirem i respectem la valentia d´aquells que ho han denunciat, tant de bo la seva enteresa serveixi per anar-hi posant remei. És el nostre parer.

Agraïment a l´hospital Trueta

maria pi i ventós girona

Durant disset dies (del 15-05-2107 a l´01-06-2017) vaig estar ingressada a l´hospital Dr. Trueta per un problema urgent de respiració. Soc usuària de l´aparell d´oxigen que m´ajuda a alleugerir la meva afecció pulmonar. Malgrat l´assistència indispensable d´aquest aparell, una crisi greu em provocà d´anar al Trueta.

En entrar-hi per urgències, vaig tenir la sort que em va veure la Dra. Vendrell, pneumòloga que té cura del meu control mèdic. La resposta immediata que em donà ella i el seu equip fou esplèndida. Tots, metges i ajudants, demostraren la seva professionalitat i enteresa personal amb una dedicació exemplar.

He d´expressar públicament l´atenció personalitzada, mèdica i humana, que vaig rebre de tot el personal, i, en especial, per part de la Dra. Vendrell.

Només puc tenir paraules d´agraïment pel tracte rebut. M´afegeixo a les moltes mostres de «ben fer» que hem rebut tots els malalts atesos a l´hospital Trueta. Gràcies, Dra. Vendrell!

Les tombes de Picasso i Dalí

Jordi Pausas parís

L´exhumació del cos de Salvador Dalí -enterrat al Teatre-Museu Dalí de Figueres- per extreure mostres d´ADN per determinar si la vident Pilar Abel és filla biològica del pintor, ha revifat «les raons» que determinaren que Dalí hi fos enterrat, desestimant la seva voluntat de reposar al costat de Gala, la seva muller i musa, enterrada al castell de Púbol, adquirit pel mestre del surrealisme. Malauradament, a Dalí se li escatimà el privilegi atorgat a Picasso -el pintor més cèlebre, influent i cotitzat de la contemporaneïtat- que descansa al costat de Jacqueline, la seva darrera companya i musa, al castell provençal de Vauvenagues, situat ben a prop de la muntanya Santa Victòria immortalitzada per Cézanne. En canvi, en els nostres dies, els grafistes més encimbellats adscrits a l´anomenat oficialment «art contemporani» -gargots i esoterismes abstractes- no els és possible adquirir castells i solen passar avall amb més pena que glòria...

Les urnes?

Cap problema

Josep de la Puente Vicens La Bisbal d´empordà

A casa meva fa molts anys que tenim una urna. Durant un temps vam utilitzar-la per votar les decisions més importants per a nosaltres en l´àmbit familiar. En d´altres ocasions l´he deixat de grat a persones i entitats com comunitats de propietaris, associacions de veïns de barri, AMPAs, associacions culturals i clubs esportius de la meva ciutat. També a partits polítics!

Ara a l´estiu veig anar la gent a la platja duent entre altres coses un para-sol. Crec que no seria estrany veure el votant portant-se l´urna! Per tant, amics, les urnes... no problem!