Segur que a ell li hauria encantat». Era un comentari que es podia escoltar dijous a Figueres, procedent de persones relacionades amb l´entorn de Salvador Dalí, davant de l´enorme expectació que havia generat l´exhumació del cadàver de l´artista, 28 anys després de la seva mort, per extreure´n ADN per a una prova de paternitat. Dalí ha tornat a centrar per uns dies l´actualitat informativa, aquí i molt lluny d´aquí, com ho demostrava el recull d´informacions de tot el món que publicava ahir Diari de Girona, en què s´evidenciava l´interès que el geni de Figueres continua generant arreu. Dalí, no hi ha dubte, hauria estat immensament feliç si ho hagués pogut comprovar en persona.

Però més enllà de constatar la bona salut que manté aquest interès pel món dalinià quan fa gairebé tres dècades de la desaparició de l´artista (una bona notícia, per descomptat, encara que ja intuïda per dades com les xifres de visitants al Teatre-Museu de Figueres o l´expectació que es genera cada cop que es fa una exposició de l´artista al país que sigui), tot l´enrenou que s´ha produït aquests dies a la capital de l´Alt Empordà planteja una sèrie de dubtes que se suposa (seria de justícia) que s´aniran aclarint en els propers dies.

El cos de Dalí ha estat exhumat perquè hi ha una dona, Pilar Abel, que asegura que n´és la filla, i una jutgessa de Madrid ha determinat que l´única manera de confirmar-ho és extreure una mostra d´ADN del cadàver del pintor i contrastar-lo amb el de la demandant. Sobta la celeritat amb què s´ha fet tota la tramitació d´una prova tan radical com aquesta, i també que se n´hagi ordenat la pràctica sense que hi hagi constància que s´hagin promogut altres diligències tendents a confirmar la versemblança de la reclamació.

Però bé, ara el cadàver ja ha estat exhumat i se n´ha extret l´ADN i només falta esperar el resulat de les proves. Si fos negatiu, la Fundació Gala-Salvador Dalí ja ha anunciat que emprendrà accions legals, segur contra la demandant i probablement contra l´administració de Justícia. «La llei diu que per fer un acte tan agressiu hi ha d´haver indicis suficients que la pretensió de la demandant pot ser realitat», deien divendres els responsables de la Fundació, que afegien que en canvi la base que sustenta la demanda d´Abel és molt feble. Molt més complicada serà la situació si finalment resulta que Pilar Abel sí que és filla de Dalí i té dret a reclamar el 25% de l´herència daliniana, que va anar a l´Estat espanyol, i que li correspondria a ella. Això sí que generaria autèntics maldecaps.