Els pobres, al centre de la vida cristiana

Jesús Domingo Martínez girona

El papa Francesc ha instituït la Jornada Mundial dels Pobres, que se celebrarà per primera vegada el proper 19 de novembre. En el Missatge per a aquesta Jornada, pel que he llegit fa un mes, ens convida a no estimar de paraula sinó amb obres, ja que el servei als més pobres és un dels primers signes amb els quals la comunitat cristiana es va presentar a l´escena del món.

Han estat moltes les pàgines de la història escrites per cristians que han sabut servir els seus germans més pobres amb el generós enginy de la caritat. Sant Francesc d´Assís és, en aquest sentit, paradigmàtic. Seguint el seu exemple, si volem realment trobar Crist, no podem pensar en els pobres com els destinataris d´una bona obra de voluntariat per tranquil·litzar la consciència. Els pobres són alguna cosa més, han d´estar al centre de la vida cristiana.

No és un cop d´estat, és un cop de voluntat

joan janoher i sadurni vulpellac

No es pot parlar d´actes insultants, si la persona que s´expressa així, ho fa per desacreditar el procés català. Som un poble vinculat a la participació democràtica i mai entrarem a les amenaces que tan lliurament manifesta Garcia Albiol, com a secretari general dels Populars a Catalunya. D´insurrectes ens tracta aquest personatge, i el nostre país no se´l pot titllar d´insubmís continuat, com tampoc de picaplets, atès que sempre ha estat curós i respectuós amb tothom.

Hauria d´entrar primer a valorar el nostre estàndard nacionalista, com a persones disposades a defensar els drets que li perta­nyen. Clau, aquesta, que cap poder pot esclafar per la força. Però, pel que sembla, i per les formes d´actuar del govern, intenten classificar-nos com a colpistes, almenys les paraules pronunciades reiteradament per ell, se´ns assenyala com a poble perillós, tot i que el veritable conflicte s´esdevé per les continuades provocacions estatals.

La serenor de la ciutadania amb el procés, reflecteix la coherència, com la voluntat de sentir-nos alliberats, no necessitem enfrontaments constitucionals, com tampoc actes colpistes, no som d´aquesta condició. En canvi, l´estat que te l´exèrcit al costat es veu en condicions de pronunciar-se, i de cercar discòrdia, sense voler entrar en la reflexió, per minvar el problema. La reflexió permetria entrar en ple dret en el diàleg útil, i evitar els discursos ofensius de fer un cop d´estat; nosaltres, volem un cop de voluntats.

Nits de clàssica

M. Àngels Pagès ventalló

Vull felicitar tots els components de la Jove Orquestra de les Comarques Gironines per la se­va magnífica actuació de diumenge, a l´Auditori de Girona. Molt adient clausurar la sisena edició de Festival Nits de Clàssica amb un grup de la nostra terra. Enguany, ha estat format per catorze concerts de la màxima qualitat artística, amb grans noms internacionals i nacionals. Com a novetat, s´hi han incorporat diferents escenaris del Barri Vell: Museu d´Art, la Catedral i diferents claustres: Monestir de Sant Daniel, Sant Pere de Galligans i el de la Catedral.

Val a dir, però... que la programació que ens van oferir amb tot el seu entusiasme, de dues grans obres: Concert per a violoncel i orquestra en si menor de Dvorak i la Simfonia núm. 9 en do major de Schubert, sota la direcció de Miquel Ortega, de reconegut prestigi en el món musical, i amb la col·laboració com a invitat d´Arnau Rovira, violoncel·lista, antic membre de l´orquestra, va merèixer l´aplaudiment extraordinari del públic assistent. Us desitjo a tots un bon futur professional en aquest camp tan apassionant de la música.

Hem d´agrair l´esforç de tantes persones i entitats que han fet possible que des de l´any 2006 disposem d´un Auditori a Girona i que s´ha convertit en un referent de l´activitat musical, no només de la ciutat sinó a nivell català. Cada temporada disposem d´una programació d´excel·lència i amb personalitat pròpia. Gràcies per fer-nos gaudir de la bellesa de la música, que ens serveix de bàlsam en temps convulsos com sovint ens toca viure.