Les millors obres de ciència-ficció no parlen d´un futur incert, sinó d´un present clamorós. Per això algunes de les novel·les de Jules Verne ja estan impregnades per una comprensió malenconiosa de la tècnica: el que hauria pogut ser i no va ser, la vida com a bolero. Si George Orwell escrivís ara 1984 (i el titulés 2084) no trauria un Gran Germà omnipresent envoltat de delació, tristesa i foscor, sinó moltes bombetes de colors i noies tarambanes ballant el mambo, com Berlusconi. Això sí: amb indústria de l´espectacle o sense, la vigilància, la violació sistemàtica de la intimitat, la tafaneria perpètua en els assumptes privats, va arribar per quedar-se. L´imperi es posa fins amb les fitxes del ginecòleg d´Angela Merkel. O en les investigacions de Scotland Yard amb el cas de Manchester.

Amb només deu capítols que ni sé si es prolongaran, Incorporated, la sèrie de televisió que van il·luminar els germans David i Àlex Pastor, catalans, produïda, entre d´altres, per Ben Affleck i Matt Damon (l´home que més milles ha corregut en els sets de rodatge) em sembla un prodigi, jo la veig a SyFy, una cadena de pagament. Bons arguments i millor disseny de producció, les identitats creades i els records implantats (Philip K. Dick). Res de mons arruïnats per la guerra nuclear: només refugiats climàtics les terres dels quals van ser negades pel mar o desertitzades per l´absència de pluges. Una brutal separació de classes. Fam i epidèmies. Campanyes de recollida d´aliments a la televisió japonesa per al poble americà. Tot el poder per a les corporacions.

O sigui, com ara. Es pot processar, fins i tot condemnar el polític corrupte, però no el banc que el va corrompre. I en aquestes estem, amb Mariano Rajoy dient que no hi ha millor política social que aconseguir una feina, però els seus llocs de treball consisteixen a partir en tres fragments una vella ocupació indefinida i a temps complet i dir que han creat tres llocs de treball ¿Hem considerat la possibilitat que Rajoy sigui un androide? Doncs ell es quedarà l´última feina. I semblava ximple...