Domènec Fita complirà 90 anys el proper 10 d'agost. Aquest aniversari és motiu ben gran de felicitació, tant pel fet d'arribar a aquesta edat com perquè aquestes nou dècades estan plenes de bons fruits, que l'han portat a aixecar una obra formidable a partir de l'assaig, de manera continuada, de nous procediments i tècniques, que han donat magnífics resultats, i amb una intenció ben clara: que fos útil i s'integrés bé dins del lloc a què anava adreçat, sobretot a l'hora d'ocupar espais públics.

Hi ha molts adjectius que se li poden aplicar. Ara mateix pensem en un: extraordinari. Extraordinari en les facetes que ha cultivat, obra feta, treball ingent, diversitat de materials, temes tractats... En amistat, qualitat humana, saviesa, tenacitat, voluntat de superació...

El 2009 li férem una entrevista per al Dominical d'aquest diari. A les preguntes de com es defineix i de quina obra li agradaria que aparegués al costat del seu nom, les respostes foren: «Creatiu al servei de l'art» i «Cada temps és una obra diferent. Cada temps, cada moment, cada circumstància... L'atzar, de vegades, també hi té un paper molt important. Allò fonamental és que estiguis atent, que tinguis els ulls oberts». I és així, l'atzar no el dominem, però cal buscar-lo i provocar-lo, i ell mai no ha deixat de fer-ho.

Fita és un referent per a la gent, per a Girona i per al país. Ens agrada explicar que, de petit, tingué ocasió de saludar Francesc Macià en una visita que el president feu a l'hospici de Girona (1932); que Jordi Pujol presidí l'acte inaugural de la primera exposició de la seva Fundació (2001); que sota el govern de Pasqual Maragall fou reconegut amb la Creu de Sant Jordi (2006), la qual se li donà en època de José Montilla (2007), i que Carles Puigdemont participà en l'homenatge que li reté l'Associació de Veïns de Montjuïc (2016).

Les institucions gironines han convingut a celebrar a través de la Fundació Fita els 90 anys de l'artista. El passat 4 de juliol, amb motiu de la presentació dels actes que es duran a terme, l'arquitecte Kim Bover, comissari del programa, el definí com un artista que ha demostrat posseir la potència per crear el seu propi estil.

La vida i l'obra de Fita no es poden entendre sense parlar de la seva muller, Àngela Rodeja, l'estima i el suport de la qual han resultat imprescindibles. L'Any Fita serà un bon moment per agrair al mestre tot el que ha aportat i per fer-li arribar els nostres millors desitjos.