La vida és bella, però enmig del caos general salta de tant en tant, cada ics temps, l'alarma sobre un aliment contaminat. Aquesta vegada són ous afectats per pesticides. Set països europeus, Holanda, Bèlgica, Alemanya, Suècia, Suïssa, França i el Regne Unit, han detectat ous procedents de granges en les quals es va utilitzar fipronil, un verí emprat per matar polls i puces. El primer d'aquests llocs, on es va focalitzar per primera vegada el problema, s'ha convertit en un camp d'extermini de gallines.

A més del colesterol molts han vist en l'ou la representació del caos original, i algunes mitologies tenen la closca com la terra, la membrana com l'aire, la clara com l'aigua i el rovell com el foc. Resulta impossible no donar importància a aquest subjecte clau de les nostres vides que és l'ou, per això tot el que es relaciona amb ell ens preocupa i pertorba. L'escultor Brancusi, a la recerca de l'oval perfecte, es va passar el tram final de la seva vida acariciant un ou de marbre, i Colom en va aixafar un de gallina per demostrar als incrèduls que en aquest món res és impossible. Dalí es va valer de l'ou còsmic com a reclam de la seva extravagància, i ara l'ou holandès és una amenaça alimentària.

No hi ha per ara perill amb els ous a Espanya. No totes les plagues estan reservades al mateix poble. El consum en els països de les gallines afectades pels pesticides és «moderadament perillós», segons les autoritats sanitàries. En el pitjor dels casos, una lleu laceració del fetge o dels ronyons. L'ou, essencial, sempre està en crisi per un o altre motiu. Un colesterol o un altre.