Abans de la crisi, la idea de comprar una propietat a Girona era una cosa que semblava a l´abast de qualsevol. Era com seguir pagant un lloguer però d´un immoble que al cap del temps seria el nostre. No diré de quines entitats es tracta, però no eren de les petites, justament, sinó de les més grans d´Espanya, les que t´ho posaven en safata. Era per veure amb quina gràcia i sol·licitud cortesana els empleats d´aquests bancs se saltaven les normes, fent infinitat de tripijocs. Per aquest temps promocionaven hipoteques anunciant un finançament del 80% del preu. Però, per sota, l´empleat t´assegurava que estava «tot arreglat». I més baix encara deia: «El truc és aconseguir que el taxador la taxi per un preu més alt». Els taxadors eren els millors amics d´aquests bancs pirates.

I allà estava arreglada la diferència. Aquest 20% fantasma. T´endeutaves per més, pel valor taxat, i tot arreglat. Amb el mateix profit hi havia diners suficients per pagar els tràmits i el cent per cent de la propietat. I tot succeïa en aquella rebotiga bancària, on els empleats eren formats per les mateixes empreses per saltar-se les lleis. I tu hi anaves amb la sensació que t´havien fet un favor. Endeutar-se, treballar per a ells, pagar quinze o vint anys només d´interessos, era un favor que un li feia als bancs.

Tres notícies econòmiques, publicades el mateix dia en aquest diari, marquen una tendència per tots coneguda. El lloguer dels pisos es dispara a Girona. Conseqüència de l´allotjament turístic, d´una demanda que veu a la Costa Brava un lloc idíl·lic per a les seves vacances i que sembla seguir els passos dels lloguers de Barcelona. La segona, la compravenda de cases i pisos es dispara el primer semestre. Finalment, la creació de noves empreses cau un 20% a Girona.

La generació d´una nova bombolla econòmica, sense objeccions, comença a inflar-se de nou. L´última notícia, la manca de creació d´empreses, fa referència a cap a on es dirigeixen els interessos, cap a l´especulació. S´activaran aquesta vegada els mecanismes necessaris per punxar la bombolla abans d´hora?

No he tornat a sol·licitar una hipoteca, així que desconec si encara els bancs que m´abstinc d´esmentar mantenen els mateixos llaços amb els seus taxadors amics. Milers de persones van patir els efectes d´aquella bombolla econòmica. Els grans estudiosos de l´univers no s´han adonat d´una propietat, la seva qualitat frisbee, on tot torna. Serem capaços de tallar-a temps?