El turisme sembla condemnat a la clandestinitat. Si vostè va a París, disfressi's de parisenc; si a Venècia, de venecià; si a Barcelona, de barceloní. En el futur, el més semblant a un turista serà un agent secret. Vegi's a vostè mateix a l'interior de Notre Dame, fent veure que resa mentre observa de reüll l'arquitectura de la catedral. Passegi's vostè per la Gran Via de Madrid com si, en comptes de gaudir-la, la patís. Atès l'odi que el turista comença a despertar, les agències de viatges hauran d'ampliar el seu negoci per ensenyar als turistes a no semblar-ho. De moment, res de pantalons curts, càmera fotogràfica, samarretes velles i visera per al sol. Si vol visitar els monuments de Palma de Mallorca, mimetitzi's amb el paisatge humà. Sigui un d'ells. No demani cocido a Madrid, ni peixet fregit a Andalusia, ni faves amb cloïsses a Astúries.

Com a projecte novel·lesc, la idea de fer turisme fent veure que vas o tornes de la feina, ens sembla fabulosa. Es crearien patrulles ciutadanes especialitzades a desemmascarar els impostors. Aniria vostè passejant per la Piazza di Popolo, a Roma, fent com que es dirigeix al notari, quan algú a uns metres cridaria:

- Aquí hi ha una família de turistes!

Giraria vostè els ulls i veuria un matrimoni japonès, amb els seus dos fills i les seves nores ridiculitzats per la multitud. S'havien vestit de lagarterana, sigui com sigui aquesta disfressa, fins que un membre de la patrulla va notar que caminaven massa junts, com si estiguessin acostumats a moure's en grup. Aquí tenen als sis delinqüents a punt de ser conduïts al patíbul mentre vostè segueix caminant cap a la notaria falsa a pas lleuger.

Turisme clandestí. Una nova manera de ser, de viatjar, que canviarà la faç d'aquest important sector industrial. A Buenos Aires, per exemple, per escoltar tango, haurà vostè de disposar de contactes especials que li proporcionaran adreces secretes, on es cantarà en veu baixa per no alertar els veïns. I què dir dels tablaos flamencs sevillans, ocults al darrere de la façana d'una polleria. Veig més problema en els vols xàrter. Com aterrar sense ser detectats?