Els cartells de la CUP

Carles Mundet Tarrés BLANES

Aviat celebrarem el centenari de Vladimir Ilitx Ulianov (Lenin), que va voler escombrar Europa, i com un bon cuiner, «va saber girar la truita»... Potser fins i tot es va passar de rosca i com diu un altre adagi, i li va passar allò que «després de rentar el nounat, tiraren per la finestra aigua i criatura».

M´imagino que els responsables d´aquests nous cartells no han hagut de suar gaire. Han sabut plagiar el fons i canviar al seu gust, cares i noms.

Potser per les presses, o per altres raons, penso que s´oblidaren d´algú, molt més antic que el mateix Lenin i que, després d´un atemptat islamista, acostumen a recordar-nos que «Al·là és gran».

Si volguessin fer una segona edició ja que aquests primers deuen ser molt exitosos, crec que només caldria que en un racó, ja que crec que seria bufó, hi afegissin l´adhesiu corresponent. Els de la CUP o d´Arran, penso que són prou valents per fer-ho. Esperem-ho!

Palamós: El xou

de Truman?

Sebastià Tamarit Montagud Lleida

El títol d´aquesta carta no és una al·lusió al film de Peter Weir, sinó que fa referència a la magnífica experiència viscuda a Palamós, i que aprofito per recomanar a tothom. A través d´internet vaig descobrir el Museu de la Pesca, una iniciativa turística, cultural i pedagògica que ofereix visites i activitats molt amenes, començant -lògicament- pel mateix espai museístic.

Em referiré a dues propostes, radicalment diferents però totes dues interessantíssimes. Per començar, una visita comentada a la subhasta de peix a la Llotja de Palamós. Un ritual ben curiós, que barreja tradició i modernitat, la visió del qual resulta molt recomanable per a infants i adults. Per cert, el bon regust que deixa la visita no és aliè al tarannà del guia, en Santi Bosch, un jove i ben preparat professional que excel·leix per la simpatia, el sentit de l´humor i els amplis coneixements sobre la matèria.

I anem ara amb el «Xou de Truman», no amb el Truman Burbank de la pel·lícula, sinó amb el Truman Capote autor d´A sang freda. Capote va passar tres estius, a inicis de la dècada dels 60, a Palamós, i el Museu de la Pesca organitza cada estiu una visita guiada pels indrets més emblemàtics associats a l´estada del conegut escriptor. Des del restaurant en el qual la seva amiga Ava Gardner solia menjar (però sobretot beure) fins a l´Hotel Trias, un altre local freqüentat per Capote i on -com a tribut a l´esperit més aviat poc abstemi del literat- els participants poden degustar un martini sec.

La més sincera enhorabona al Museu de la Pesca de Palamós. Una vivència tradicional i una ruta literària, totes dues la mateixa tarda: tot un luxe i una clara demostració que, amb voluntat i imaginació, es poden oferir al visitant experiències d´allò més suggeridores.