A finals d´agost 26 preveres de l´arxidiòcesi de Tarragona van adreçar una carta al president de la Conferència Episcopal Espanyola, el cardenal Ricardo Blázquez, on denunciaven «l´agressivitat dels tertulians» de 13TV.

Els 26 capellans, un d´ells antic escolà de Montserrat que vaig tenir d´alumne a l´Escolania, denuncien que des de les tertúlies de 13TV «es continuen fomentant els sentiments contraris al respecte, la tolerància, el diàleg i la solidaritat». Per això demanen al cardenal Blázquez que «sense dilació i amb valentia, corregeixin o suprimeixin els programes de tertúlia a 13TV, que tant de mal fan a la convivència», ja que «embruten la imatge de l´Església Catòlica que sempre ha de fomentar el diàleg sincer i fructífer». En aquesta carta, els 26 preveres recorden que ja l´octubre de 2013 els bisbes catalans van fer una nota conjunta sobre 13TV, en la que denunciaven que era «un greu escàndol» que «en alguns dels seus informatius i tertúlies, s´opti pel menyspreu, la desqualificació i fins i tot l´insult».

Amb motiu dels fets ocorreguts a Ceuta el mes de febrer de 2014, 13TV va tractar el tema dels immigrants amb tanta frivolitat, que l´arquebisbe de Tànger, Santiago Agrelo, va denunciar la línia informativa d´aquesta cadena com a «antievangèlica, per no qualificar-la de simplement deshumanitzadora», afirmant, a més, que era «inacceptable el tractament de 13TV sobre la immigració».

Aquesta cadena utilitza la frivolitat i la manipulació per aconseguir més audiència. És per això que ara he recordat les paraules del P. Federico Lombardi, exdirector de l´Oficina d´Informació de la Santa Seu, en una entrevista que li feren a la revista Octava Dies, setmanari del Centre Televisiu del Vaticà.

El P. Lombardi deia en aquella entrevista: «Cal preguntar-se si els mitjans (i el mateix es podria dir dels polítics) es posen al servei del bé de les persones i del bé de les societats». Quan vivim en una societat crispada, on alguns mitjans de comunicació, i també alguns polítics, s´atreveixen impunement a tergiversar i manipular la informació (penso també en el tractament que des d´Espa­nya es fa dels Mossos d´Esquadra) o a insultar sense cap mena de consideració, cal repetir aquestes paraules de denúncia del qui va ser portaveu de la Santa Seu: «De vegades els mitjans no s´utilitzen per a una adequada funció d´informadors, sinó per ampliar el seu impacte o per manipular una lectura correcta o també per imposar una determinada interpretació amb objectius ideològics, interessos econòmics o polítics».

El P. Lombardi, bon coneixedor del món de les telecomunicacions i de la informació i assabentat com pocs dels diversos mitjans de comunicació, deplorava el fet que «amb freqüència tenim motius per dubtar i per quedar amargament decebuts», a la vista de certs periòdics, revistes o cadenes de TV.

«La paraula escrita o amb imatges (continuava el P. Lombardi) està feta per a la veritat, per dir la veritat, per afavorir el trobament entre persones, compartint la veritat».