No és la primera vegada que apareix com a notícia el toc de les campanes a la nit. O més aviat, el fet de prohibir tocar les campanes. Fa uns mesos va ser a la ciutat de València, concretament a la parròquia de Sant Nicolau i també a la dels Sants Joans i a l'església dels Escolapis, també del Cap i Casal del País Valencià, però n'hi ha hagut a d'altres ciutats. També a Girona ha estat notícia la mateixa polèmica pel toc de les campanes de la catedral. De fet, aquest afer va esclatar fa uns mesos per la protesta dels propietaris d'un hotel situat a prop de la seu gironina, per la molestava que suposava el toc de les campanes. Afortunadament l'Ajuntament de Girona, l'abril de l'any passat va defensar la protecció del toc de les campanes com a Bé d'Interès Local.

Trobo fora de lloc que el so de les campanes, tan tradicional a la nostra terra, pugui prohibir-se per fet que algú consideri que siguin molestes, com si es tractés d'un soroll infernal, quan des de sempre han acompanyat la vida dels ciutadans anunciant la festa i el dol (la mort d'un home, d'una dona o d'un albat) avisant del perill del foc, de sometent o bé de qualsevol perill o esdeveniment o assenyalant les hores. Cal recordar que d'entre d'altres, hi havia els tradicionals tocs de bateig, combregar, de missa de l'alba o de completes.

Arribar a prohibir el toc de les campanes durant la nit amb un argument tan poc consistent com és la contaminació acústica, és tan irracional com prohibir el cant del gall a les masies i a les cases de camp. I això no és cap fantasia. Ha estat notícia també que gent que ha anat a passar un cap de setmana a una casa rural, s'ha queixat del cant del gall perquè els despertava. Per no parlar de la queixa perquè les vaques mugien. I fins i tot hi ha hagut algú que ha protestat per la pudor del fem, natural per altra part, de l'entorn rural.

Crec que és un despropòsit que s'arribi a prohibir el toc de les hores. I és que el so de les campanes, anunciant diversos esdeveniments o assenyalant les hores i els quarts, forma part de la nostra cultura i de les nostres tradicions, que una societat normal hauria de preservar i de transmetre a les generacions futures.

Consideraria normal que es prohibissin les campanes si aquestes brandessin a les 12 de la nit o a les 3 de la matinada. Però que toquin les campanes durant la nit per assenyalar les hores i els quarts, ho considero més que normal i gens molest.

Crec que abans, molt abans, de prohibir que les campanes toquin durant la nit, s'hauria de prohibir el soroll de les motos o dels qui sense cap mirament pels veïns van cridant pels carrers a les 2 de la matinada.

Com deia Francesc Llop, de l'Associació de Campaners Valencians, cal un diàleg que faci possible el merescut descans dels ciutadans i alhora la protecció del nostre Patrimoni.

Ben encertadament l'amic Sergi Durbà escrivia el 28 de novembre de 2011: « Els campanars formen part del nostre entorn. No és qüestió de ser catòlic o no... els campanars han anunciat, al llarg del temps, altres aspectes gens menyspreables: vida, identitat, personalitat, pau". Per això l'amic Durbà deia també: "Sentiu les campanes? Ja m'ho direu. Si la resposta és afirmativa podreu descansar en pau, el vostre entorn encara batega. Amén».