Ara tenim un transatlàntic que comença a col·lapsar. Veurem qui és el primer que salta del vaixell. De moment sembla que el govern dels veïns ha reconegut, a l'exterior i en la intimitat, que la violència de l'1-O va ser un error. Això va dir Frans Timmermans públicament. El discurs, però, continua essent que la violència la van posar els votants. Ningú no ha demanat disculpes, ans el contrari. Recordin el discurs del Rei el 3-O.

Resulta que la Hisenda espanyola constata ara que el govern de la Generalitat no va gastar un euro en el referèndum. Però de moment l'acusació per malversació continua vigent. Quatre guàrdies civils han contradit en declaració judicial el propi atestat en què acusaven de delicte d'odi Jordi Pessarrodona, el regidor del nas de pallasso, que continua imputat. Un altre guàrdia civil, de bolo per Castellgalí, nega ara davant la jutgessa que els manifestants de l'1-O fossin violents. Ja són uns quants que van saltant del vaixell de les mentides. Hi ha 650 juristes espanyols, liderats pel Col·lectiu Praga, que han denunciat al Consell d'Europa la violació de drets fonamentals per part de l'Estat a Catalunya. Són els que pensen que la veritat serveix per a alguna cosa més que per decorar, efímerament, les parets d'una sala d'Arco. D'aquí un temps tots els altres quedaran retratats. Periodistes, jutges, magistrats i polítics que s'han ajupit tan de pressa i tan avall.

A Espanya ho fan així. El vaixell naufraga per col·lapse. Llavors creen republiquetes que duren de la nit al dia i només alimenten la nostàlgia dels avançats. Perquè hi ha una por intensa, immensa, irracional. Espero que, arribat el moment, n'hàgim après i que fem com van fer tots els estats europeus que un dia van formar part d'un vaixell a la deriva. No deixar-se entabanar.