Carles Puigdemont diu que va cometre un error quan va decidir congelar la declaració d'independència el 10 d'octubre. Va ser el dia de la DUI dels vuit segons, aquella que va deixar amb la boca oberta i els ulls tristos els milers d'independentistes que esperaven a les places, davant les pantalles que retransmetien la sessió del Parlament.

Aquella tarda el president de la Generalitat va dir que «assumia» els resultats del referèndum de l'1 d'octubre, en el sentit que constituïen un mandat per instituir la república (segons la Llei de transitorietat aprovada el 8 de setembre), però tot seguit va demanar als parlamentaris que ajornessin qualsevol declaració per provar d'obrir una finestra de diàleg amb l'Estat. Ara diu que va ser una decisió aconsellada per missatges esperançadors del Govern espanyol que no es van complir. Al contrari: Mariano Rajoy va engegar el procediment per activar la intervenció de la Generalitat en virtut de l'article 155 de la Constitució.

Dir que congelar la independència va ser un error equival a afirmar que es podia actuar d'una altra manera. Puigdemont creu que sí, ja que en aquells moments tenia «l'autoritat moral i política de fer efectiva la independència». És realment així? Estaven Puigdemont, el seu Govern, el Parlament, i el conjunt de la Generalitat, en condicions de «fer efectiva la independència»? La resposta l'hem d'anar a buscar al cap de dues setmanes i mitja, el divendres 27 d'octubre al vespre, quan el president i el seu equip van decidir no aplicar la resolució que s'acabava d'aprovar al Parlament, i que instava el Govern, justament, a dictar decrets i projectes de llei que fessin «efectiva» la independència. En lloc d'això van donar ordres de no tocar res de res, ja que preveien una duríssima reacció de l'Estat en cas contrari. Violència inclosa.

Aquell 27 d'octubre al vespre, els principals indicadors que l'Estat seria implacable eren el record de l'actuació policial de l'1 d'octubre, el subsegüent discurs del rei, i l'empresonament dels Jordis. D'aquests tres elements, els dos primers ja eren damunt la taula el dia 10. I també eren sobre la taula els grandiosos dubtes dels alts càrrecs del Govern sobre la capacitat de defensa i implementació d'un Estat propi en condicions adverses. Aquell dia només es podia «fer efectiva la independència» si els poders de l'Estat s'hi posaven bé.

Puigdemont havia de saber que farien el contrari.