Perquè set de cada deu treballadors mileuristes són dones. Perquè, segons càlculs de la UGT, la bretxa salarial respecte als homes fa que acabem treballant «gratis» un total de 54 dies l'any. Perquè, segons un altre informe del mateix sindicat, les pensionistes catalanes cobren un 40% menys que els homes. Perquè malgrat que les facultats estan cada cop més plenes de dones, de dones brillants, els càrrecs de responsabilitat de les empreses encara estan majoritàriament ocupats pel sector masculí. I el mateix passa amb els col·legis professionals: dels 26 que hi ha a les comarques gironines, només cinc estan presidits per dones. N'hi ha que no ho han estat mai tot i tenir segles d'història.

Perquè encara queda molt camí per recórrer per aconseguir una veritable conciliació laboral i familiar. Pitjor encara: més que camí, falten ganes de fer-lo. Perquè encara hi ha empreses que prefereixen contractar un home «per aguantar el ritme, les visites i la producció» (i no estic parlant del segle XIX, sinó d'un cas real i per sort molt mediàtic divulgat aquest mes de febrer).

«No ens fiquem en això». A Mariano Rajoy no l'interessa parlar de la desigualtat entre homes i dones. Sort que a moltes sí que ens interessa. Avui, vaga feminista. Ens sobren els motius.