Abril de 2016. La companyia China Ocean Shipping Company (COSCO) adquireix el 67% del capital social del port atenès del Pireu, per valor de 436 milions dòlars. D'aquesta manera, les autoritats de Pequín adquireixen un enclavament estratègic per al desenvolupament, a Europa, del seu projecte comercial de la Nova Ruta de la Seda.

Agost de 2017. Després de prestar milers de milions de dòlars a Djibouti, un petit país africà situat a la Banya d'Àfrica, i després d'una crisi d'endeutament, la Xina aprofita per inaugurar-hi la seva primera base militar al continent, des d'on les autoritats asiàtiques pretenen oferir suport logístic a les tropes del seu país que operen a la regió.

Novembre de 2017. Després d'un cop d'Estat de l'exèrcit i després de 37 anys al poder, Robert Mugabe, president de Zimbabwe, dimiteix del seu càrrec. Segons el setmanari francòfon Jeune Afrique, es va tractar del primer cop d'Estat al continent realitzat amb l'aprovació de Pequín. Els antics homes de confiança de Mugabe van estar a la Xina, pocs dies abans del cop.

Desembre de 2017. Incapaç de pagar el seu elevat deute amb la Xina, el govern de Sri Lanka (l'antiga Ceilan) va lliurar, formalment, el port de Hambantota als governants pequinesos. Aquest enclavament és essencial per garantir les rutes comercials de l'oceà Índic, que uneixen Europa, Àfrica i l'Orient Mitjà amb Àsia.

Conclusions? U: si tens molts deutes i ets un país petit, estàs condemnat. I dos: algú, des d'Orient, està ocupant el buit de poder que deixa EUA al món. Amb la diferència que, ara, no es tracta d'una «superpotència que pretén exportar la democràcia i els drets humans».