Seria curiós conèixer quina hauria estat la sentència del Suprem sobre Valtonyc, en cas d´haver-se avançat un parell de mesos la condemna a Espanya pel Tribunal de Drets Humans d´Estrasburg, a compte d´unes falses injúries a la Corona. La crema onze anys enrere en efígie dels Reis a Girona no només supera en eficàcia dramàtica els desmanyotats raps del mallorquí, sinó que va tenir lloc a la plaça pública i coincidint amb una visita de Joan Carles I a aquesta localitat.

Estrasburg absol Valtonyc en diferit, que diria Cospedal, d´un any substancial en els seus tres i mig de presó. Atès que Amnistia Internacional va reclamar dimarts mateix la retirada de l´«enaltiment del terrorisme», que li ha suposat al raper dos anys més de presó, l´autor triomfa en la justícia poètica. Segons sembla, la seva condemna transcendeix les fronteres mallorquines. No cal preguntar a un penalista si manté la seva fe en la condemna a Valtonyc, després del recordatori d´Estrasburg al Tribunal Constitucional que hi ha un concepte anomenat «llibertat d´expressió». La pregunta és si el lletrat preferiria avui defensar la sentència del Suprem en nom del Govern, en comptes de l´apel·lació del raper. Cobrant, és clar, perquè el professional s´arrisqui amb el seu skin in the game.

La condemna del Suprem a Valtonyc cita profusament a Estrasburg. Es veu que els membres de l´altíssim tribunal espa­nyol no han entès o atès els seus col·legues europeus. Els magistrats de Drets Humans recorden per unanimitat que el famós «discurs de l´odi», que ha enverinat l´ús de la llibertat d´expressió està reservat a la protecció de les «minories». Els Reis són una minoria, però caldria afegir que per imperatiu propi. La manera més europea d´escandalitzar-se consisteix a recitar l´article del Codi Penal de sobreprotecció de la monarquia. «Qui calumniï o injuriï el Rei o Reina, qualsevol dels seus ascendents o descendents, a la Reina consort o el consort de la Reina, el Regent o algun membre de la Regència, o el Príncep o Princesa d´Astúries, ...». És a dir, criticar Alfons XIII és fins i tot més greu que fer acudits de Carrero, i així fins a Ferran el Catòlic. En canvi, Isabel II d´Anglaterra té estatus de funcionària al seu país.

El Govern només disposa d´una estratègia infal·lible per defensar la pena de presó a Valtonyc. Consisteix a exigir a Estrasburg que deixi de banda l´anàlisi dels raps des d´una perspectiva jurídica, per centrar-se en la seva qualitat musical. Condemna segura.