Mentre els independentistes ens maltracten amb una lluita pel poder sense programa i sense sentit altres treballen per trobar solucions. I quan es parla de solucions sempre es retorna a les terceres vies i la reforma constitucional. Aquest dilluns, sense anar més lluny, l'enquesta de La Vanguardia deia que un 67% d'espanyols dona suport a una reforma constitucional contra un 24% que la rebutja. I si es tracta de la reforma del sistema de finançament, aleshores el suport és del 65% en el conjunt d'Espanya i del 70% a Catalunya. Tot això torna a situar la reforma constitucional en primer terme com a solució negociada del tema català, una solució negociada que a Catalunya té el suport del 72% (contra un 23%) i a Espanya té un suport del 44% (contra un 44,5%). I entre aquestes reformes de la Constitució una de les més airejades i que compta amb més suport és la reforma federal que els independentistes sempre descarten, segurament perquè soluciona problemes i ells volen mantenir-los vius.

I avui els voldria parlar d'un projecte fet per crowdfunding (per subscripció de gent anònima) i és un film divulgatiu de què és el federalisme dirigit per Albert Solé amb el suport de federalistes d'esquerres. El film, Federal, fa un recorregut per la idea federal des d'una perspectiva històrica (forçosament curta) i des d'una perspectiva actual. En ell, personalitats del món polític i intel·lectual tant de Catalunya com d'Espanya, d'Europa i del món en general parlen del que representa el federalisme per a ells i de la seva importància en la futura configuració europea i mundial.

Fa poc vaig poder assistir a una presentació seguida de col·loqui i en el col·loqui un dels assistents va demanar encertadament de fer un esforç per fer arribar la idea federal a la gent que, en molts casos, la veu un xic llunyana i potser complicada. He pensat en aquesta pregunta molts cops i els donaré algunes referències. Quines són les bases del federalisme? Crec que bàsicament són les de subsidiarietat, diàleg, solidaritat i lleialtat. Subsidiarietat vol dir que els problemes han d'intentar solucionar-se en el nivell més pròxim possible. Per tant, implica que hi ha nivells de govern (des dels municipis passant pels components territorials que es federen i acabant pels ens federals). Pel diàleg i la solidaritat arriben a acords, regles de funcionament (que solen tenir elements de compensació territorial perquè els drets bàsics de les persones siguin més o menys iguals a tota la federació) i requereix lleialtat per complir allò acordat. El federalisme parteix d'unes estructures de base per anar pactant unes estructures de nivell superior fins a la federació precisant en cada cas a qui correspon prendre les decisions a cada nivell. Decisions que afecten tot tipus de competències, des de polítiques fins econòmiques. I, en el món globalitzat actual, molts pensem que aconseguir federacions de mides adequades als problemes que hem d'afrontar és el millor. Per això defensem el federalisme per Espanya i per Europa.

Els encoratjo que vagin a veure el film, val la pena i fa pensar, cosa sempre bona i més en els temps que corren, que sembla que la immediatesa ho arrasa tot. Aquest és un film que té una mirada de llarg recorregut. Malauradament la televisió pública (TV3 no el deu considerar d'interès) no ens l'ha ofert en hores d'audiència com crec que seria normal en una democràcia però donada la subordinació d'aquests mitjans als independentistes que detesten les idees federals suposo que perquè aporten solucions que no són la seva, veig difícil que decideixin passar el film i debatre'l com es mereix. Per tant, pensin a contactar amb federalistes o amb algun dels promotors i ajudar a fer-ne difusió organitzant actes de presentació en els pobles i ciutats d'arreu de Catalunya i Espanya. Ajudaran així no sols el federalisme sinó a una mirada més profunda dels problemes i a una via de solució de problemes.

Si la reforma constitucional té el suport que expressa l'enquesta de La Vanguardia, crec que hauríem de concloure que la comissió del congrés proposada pel PSOE que tracta de la reforma constitucional té possibilitats de tirar endavant i en aquest context el federalisme té molt a dir i seria bo que les seves idees hi fossin presents. I recordin el que sempre repeteixo: en el debat constitucional no sols s'han de debatre els temes territorials, sinó que els temes socials greus que té Espanya hi han de ser considerats perquè la solució sigui realment efectiva i duradora.