Encara falten quatre mesos per a la festa major de Blanes. Molts mesos, doncs, pels sis dies de focs que suposaran, com cada any, un dels plats més forts i més populars de les festes. Potser es pregunten vostès, per què encara, en aquestes darreries de l´hivern, m´hagi vingut al cap el prestigiós Concurs de Focs artificials blanenc. Els ho explico. Aquestes últimes setmanes, diferents mitjans de comunicació han parlat de l´última moda pel que fa a la destinació final de les cendres d´un difunt. A les possibilitats habituals: guardar-les en una urna a casa, enterrar-les al cementiri, escampar-les en un bosc, prat, jardí o similar o llençar-les al mar, se n´ha sumat una altra de ben peculiar. Tres empreses valencianes ofereixen la possibilitat de carregar un coet amb les cendres del difunt i llançar-les cel amunt. Així, en explotar la carcassa, s´escampen en un radi ben ampli. No tan ampli si s´opta per la versió mascletada, en la qual es busca més un intens efecte sonor que no pas un acolorit efecte estètic. Sembla ser que la cosa té un cert èxit, sobretot entre el món faller i pirotècnic.

Tot plegat, m´ha portat una idea al cap que brindo gratuïtament a qui correspongui desenvolupar-la, en el cas que la trobi prou interessant. Proposar a aquestes funeràries amb secció pirotècnica, la possibilitat d´oferir als seus clients que, quan els arribi «l´hora», les seves cendres puguin ser disparades enmig d´algun dels castells de foc de les festes blanenques. La tarifa de 1.500 euros que cobren pel servei, es podria doblar i així repartir els ingressos entre elles i l´ajuntament. Un alleujament potser petit, però, gens menyspreable per a les migrades arques municipals.

Visualitzo com a clients potencials persones anònimes i/o discretes que no hagin tingut prou reconeixement en vida o aquell veritable minut de glòria que d´una manera o altra tots mereixem o desitgem. Quin millor final que un ohhhhhh i un aplaudiment multitudinari (més de 50.000 persones) en esclatar la seva carcassa, pum! damunt Sa Palomera, enmig o al final d´un trenat de fantàstiques i daurades palmeres?