Llegeixin, dues vegades si cal, aquesta frase: «Essent incapaç l´exèrcit de qualsevol acció militar exterior, per subsistir s´ha convertit en el braç armat de la diferència de classes (...) l´exèrcit és un exèrcit de guerra civil (...) És per això que Església, militarisme, latifundisme i burgesia són exactament el mateix». És de Lenin? No, és de Josep Pla, un escriptor de vida sacsejada, una mica ocult als seus i als altres, a canvi d´un posteritat flamant i merescuda. La frase surt a Fer-se totes les il·lusions posibles i no és excepcional: hi ha afirmacions que voregen l´ateisme tot i que també certa alegria de feligrès pel renéixer catòlic de l´església de Joan XXIII. I després, una esgarrifosa recapitulació de la mili de l´autor: «militars, putes i xancros». Tot junt i regirat.

L´etiqueta de conservador aplicada a Pla ens informa menys de l´autor que el dibuix d´un préssec del seu sabor. I Pla és un autor de sabors, «un poderós aparell sensorial», que deia Fuster. En algun lloc vaig llegir que va fer d´espia de Franco i, en un altre, que va participar en un complot per atemptar contra el rei Alfons XIII: no passaria de la fase conceptual. Em recorda l´independentista que després es va tornar antinacionalista i va escriure un llibre biogràfic d´Albert Boadella i Els Joglars, per retornar, després, a La Ceba. No sé si ara caminarà pel Hare Khrisna, tot és possible, i coses així ajuden a entendre, que no a explicar, la curiosa relació d´amor/odi entre el PP i el PDeCat, el matrimoni de conveniència més productiu de la modernitat.

Bé, un no llegeix Pla per la seva coherència ideològica, sinó per la manera d´acostar-se a un assumpte. O de fugir d´ell, com quan descriu la poesia de Lorca com un assumpte de moros i gitanos. O quan es refereix a la tonalitat d´una plata «de la qualitat polsosa d´una creu parroquial de procesó entre les vinyes». O un delicat esquinçall de núvol: «Cuixa de nimfa». També reflexiona i malparla sobre l´ésser català, un gènere molt entretingut perquè ens fa concebre la il·lusió que, per fi, entenem alguna cosa.