Els Pressupostos d´una administració pública no satisfan mai tothom. És impossible. Les sensibilitats són diferents i les ambicions també. Aquesta setmana, amb motiu de la presentació dels Pressupostos Generals de l´Estat, un diari valencià titulava: «Rajoy deixa la C. Valenciana en el furgó de cua de les inversions». A Mallorca ho veien exactament igual: «Balears, en el furgó de cua de la inversió territorial de l´Estat». I a Alacant, un diari titulava: «Els pressupostos tornen a relegar la província». Podríem seguir amb exemples d´altres zones de l´Estat, però és suficient per demostrar que tothom es considera discriminat. Per descomptat que a les comarques gironines també. I sense mirar-ho des d´un prisma egoista. Cert que enguany s´ha incrementat la inversió. Girona ja no figura a la cua de l´Estat, com en anys precedents després de les grans inversions del tren d´alta velocitat, i que el 2018 ocuparem el lloc 35 de 52 províncies en inversió per habitant, però són ja molts anys de penúries i de projectes al calaix.

L´Estat preveu destinar aquest any 139 milions a les comarques gironines, un 6,5% més que el 2017. Un 29% de les inversions van a l´N-II, però la majoria són per als trams del sud i obres ja iniciades. El desdoblament del nord no arranca; només comptaran amb partides testimonials d´entre 500.000 i un milió d´euros. I no ens estem referint a necessitats noves, sinó a una obra, en una de les carreteres més transitades de l´Estat, que hauria d´estar acabada fa anys. I, d´altra banda, continua la sequera absoluta en obres com l´A-26 Figueres-Besalú o carreteres del Ripollès com l´N-152. L´única inversió destacable són els 10,99 milions d´euros per a l´aeroport, infraestructura que sí sembla comptar amb l´aquiescència de l´Estat tot i que, de moment, queda penjat l´anunciat baixador del TAV.

No obstant això, el greuge més important per a les comarques gironines no és si els Pressupostos preveuen més o menys inversió, sinó la seva execució. I en els últims anys s´ha demostrat que està molt per sota del previst. L´any 2016, l´administració de l´Estat només va licitar obres per un import de 68 milions d´euros, molt per sota del previst. I l´any passat, en el període gener-setembre, que és l´únic del qual de moment es tenen dades oficials, només va licitar la irrisòria xifra de 7,67 milions d´euros, un 82,8% menys que l´any anterior. Aquest és el problema. Ni tan sols es compleixen les insuficients inversions anunciades.