Celebrem els 50 anys d´una llicenciatura

Narcís Cadena i Masó girona

La del «servicio militar». Donem les gràcies a tots els assistents i en especial a Jordi Carreras de Cassà, perquè cada any ens avisa i ens fa unes coques molt bones; també a Gil Costa de Bescanó, perquè ara ens cedeix el local per fer la trobada i amb les seves habilitats culinàries ens ofereix un plat molt exquisit. Recordem la bondat dels companys que ens han deixat; les anècdotes viscudes... La majoria tenen nets/es i els expliquen com els agradaria tenir els seus pares vius, perquè gaudissin de les comoditats d´ara. També de com els pares ens banyaven en un cossi; per dutxa feien servir una regadora i per no agafar fred s´encenia l´estufa de lle­nya o serradures... També els parlen dels companys i amics que van fer en el C.I.R. de Sant Climent, quan els barracons eren de fusta. Ens vam adaptar i fèiem servir les nostres aptituds per fer-nos la vida més agradable: el compositor creà l´himne de la 16 Cia. Un em regalà una escultura de fusta de la meva cara, feta amb la baioneta i signada pels companys. La majoria els diuen que: «el pas per les casernes fou una pèrdua de temps i diners». Recordo que per fer-los la vida més agradable, en les estones d´oci els explicava acudits, cantava en català i àries de sarsuela (ara ja no puc). La majoria vam ajudar a extingir aquell foc que afectà sis municipis i cremà 4000 ha.

Fins a l´any passat procuràvem no parlar de política, potser perquè ens ensenyaren que: «la correspondencia era inviolable»; «las células básicas de la sociedad eran: la persona, la familia, el Municipio...». A la caserna de la Guàrdia Civil, l´anomenaven el cuartel de la benemérita.

El pegat de les pensions

fernando guerrero barrio girona

Davant les protestes dels pensionistes per la millora de les pensions, el govern ha posat un «pegat» al problema i ha aprovat un seguit de mesures per frenar l´estrepitosa patacada que li suposarà aquest col·lectiu en les properes eleccions. Algunes d´a­ques­tes mesures ja estaven programades anteriorment -el que es deia «la pastanaga de Montoro»-, però els pensionistes no volem almoina sinó que es compleixi amb la Constitució i el reglament de la SS. On, en tots dos, es manifesta el dret a actualitzar les pensions amb l´IPC, una mesura que ha aprovat el govern clarament discriminatòria ha estat excloure de l´IRPF tots els que no superin els 17.000 euros/any, mesura que beneficiarà només uns pocs i que incompleix la seva pròpia llei general tributària, quan el més lògic seria aplicar aquesta mesura al límit de 22.000 euros per la qual, si no superes aquesta xifra, no estàs obligat a fer la declaració. Aquesta és una llarga reivindicació dels pensionistes, l´exclusió del pagament de l´IRPF, ja que considerem que aquestes quantitats ja van cotitzar durant la vida laboral. És una qüestió d´igualtat i de no discriminació, ja que les pensions es cobren segons cotitzacions i anys treballats, de manera que s´està penalitzant els que més han aportat al fons de la SS. 7 de cada 10 pensionistes ja no paguen l´impost, a més dels que es beneficiïn amb la nova mesura. La pensió mitjana està sobre els 14.500 euros. Senyors del govern: menys demagògia i més respecte als pensionistes.

Ha passat Pasqua Florida

Francesc A. Picas LA JONQUERA

Ha passat Pasqua Florida, / Puigdemont alliberat. / Cantem tots, amb alegria, / Rajoy està molt emprenyat.

Ha passat Pasqua Florida, / les presons es buidaran. / Visca Catalunya lliure, / Catalunya triomfant.

Ha passat Pasqua Florida, / Pasqua de Resurrecció. / Els jutges faran penitència? / Rajoy demanarà perdó?

Ha passat Pasqua Florida, / Catalunya ha triomfat. / Visca sempre Catalunya, / pau amor i llibertat.