Qui més qui menys sap que quan un territori comença a tenir turistes en quantitats considerables, la presència dels forasters contribueix que es modifiquin alguns dels costums de la població autòctona. Sense anar més lluny, els que tenim certa edat ho hem vist i viscut a casa nostra, des de mitjans dels anys 60. Una modernització que va comportar, com en altres destinacions turístiques noves o emergents, una relaxació dels valors morals i de la manera de vestir. Vam veure com a les platges hi havia una transició del vestit de bany femení al biquini i, després, d'aquest al tanga i a l'anomenat top less, o pits sense cobrir. I fins i tot van ser delimitades zones nudistes.

És clar, però, que de vegades veiem resistències i reaccions com ara l'ús del burquini per dones musulmanes en platges del sud de França o del nord del continent africà. Hi ha col·lectius socials que accepten els canvis, sense gaire oposició, mentre d'altres intenten posar-hi dificultats. Ara per ara desconec si encara queden clubs de bany a l'Estat espanyol en els quals fa uns anys encara estava prohibit que les dones portessin biquini. El que sí conec és l'animadversió contra el turisme i els turistes, per implicar relaxació de costums, que existeix en algunes destinacions turístiques de països musulmans en les quals la moralitat pública és poc tolerant amb la seva flexibilització. Un exemple significatiu és l'oposició al turisme que difonen alguns centres d'intel·lectualitat d'Egipte i d'altres nacions fortament integristes.

Vull comentar avui un nou cas, molt actual, d'integrisme moral, en aquest cas protagonitzat pel ministre de Turisme de la Unió Índia. Aquest polític manifesta de manera prou explícita el seu parer contra la liberalitat turística, i defensa els principis tradicionals i conservadors del seu país. L'Índia és, curiosament, una destinació les autoritats de les administracions turístiques de la qual fan quantioses inversions en campanyes de promoció sota l'eslògan «Índia increïble» per atraure més turistes. I també destinen importants quantitats de diners a ser patrocinadors -o socis principals, segons el llenguatge firal- d'algunes de les principals fires del sector, com ara la madrilenya FITUR d'enguany, entre d'altres.

Com a observador de la realitat i com a persona respecto les creences de cadascú, com ara les del ministre de l'Índia, com no podria ser d'una altra manera. Recentment ha donat un toc d'atenció, o avís, a qui visita el país. I no és la primera vegada que ho fa. Ara, el ministre ha declarat a través d'una entrevista que les turistes, ja siguin estrangeres o índies, han d'evitar l'ús del biquini, l'ús del qual està augmentant progressivament en algunes platges d'allà. I en suport de les seves paraules, ha posat com a exemple que a ell li sembla acceptable, per normal i habitual, que en alguns països de l'Amèrica llatina -cal suposar que es referia sobretot a Brasil- la gent es passegi en biquini fins i tot a l'interior de les ciutats, però que en un sentit tan semblant com contraposat, els turistes que arriben a l'Índia han de respectar que en la cultura local el que correspon és portar més roba de bany.

Fa un any el ministre va ser contundent en contra dels turistes que volen menjar carn de boví durant la seva estada al país. En aquella ocasió va dir que els qui desitgen menjar aquest tipus de carn que ho facin abans de viatjar i que respectin la cultura, els costums i les tradicions de la destinació visitada.