He escrit que, segurament, a Catalunya -i particularment a Barcelona- és més fàcil menjar un risotto que un arròs a la cassola i fins i tot sushi en comptes d'un fricandó... Hi ha una Barcelona esnob a la qual agraden les coses i plats de tot el món, menys els de la cuina catalana. Aquest fenomen de desnacionalització -tant enfront de les cuines exòtiques, i ara particularment la japonesa- no existeix en cap capital europea. Sigui a París, a Lió, a Roma o a Milà, la cuina tradicional gaudeix de molt bona salut, i les cuines foranes sempre són minoritàries. I la cuina d'autor està perfectament pautada i no envaeix tots els territoris, com passa aquí. Exactament el contrari del que està passant a casa nostra, on la cuina documentada més antiga d'Europa està llanguint enfront de xefs que la ignoren -o potser ja no la saben fer- i d'altres que opten per qualsevol japoneseria amb tocs americans...

La Vanguardia i cerveses Damm- no dèiem que era mediterrània?- han caigut en aquest parany al torneig Godó, celebrat en un terreny tan esnob i pijo com Pedralbes. Els noms, naturament, sempre són en anglès o espanyol: posar-los en català faria pagès.

Comencem pel Fun Boulevard, una zona d'oci esportiu on Damm ha instal·lat per tercer any diverses casetes amb propostes gastronòmiques. També hi ha un Village, sense que estiguem a Nova York. I un Terraza Market -si hi posessin terrassa i mercat es podrien ferir-.

A la Carpa Damm hi trobem burgers, arrossos, ceviches... mediterràniament? Aquest any, la cervesera ha optat per vuit propostes complementàries de quatre restaurants de Barcelona. Hamburgueses del Restaurant NBA Café- l'accent en castellà, si us plau!-, el Philly Cheese Steak, el típic sandvitx de Philadelphia amb vedella, salsa de formatge i melmelada de ceba vermella, una proposta extracalòrica i indigesta. Un restaurant del grup Mextizo, que diu que fa cuina «mexditerránea», ofereix ceviches.

Pepa Tomate Mandri ofereix un arròs melós (per què no dir-ne «a la cassola»?) amb salsitxes i gambes, i unes patates braves amb salsa picant caramel·litzada i cuinada durant 48 hores acompanyada per un allioli de morter. Es veu que el morter és un descobriment sensacional! El wok de fideus d'ou amb verdures ecològiques saltades amb salsa thai i les croquetes de tofu fumat i pernil que ofereix Woki Organic Market venen a continuació. Aquí, naturalment, uns fideus a la cassola o uns fdeus de peix hi cantarien... Per ser modern cal menjar cuina japonesa o tailandesa, encara que sigui envasada i precuinada.

Finalment, en una carpa Gourmet s'hi han portat deu marques de renom amb productes d'allò més sofisticat i alguns ben poc «sostenibles».