Va ser França qui va imposar la dinastia borbònica a Espanya. Passats els anys no podem dir que ens hagi portat res de bo. Sobretot si ho comparem amb l'evolució democràtica de la resta d'Europa. A més, resulta sospitós que ens l'endossessin, quan ells es van treure de sobre els reis amb una afilada solució. També França va ser qui ens va enviar José Bonaparte, que va fer de rei d'Espanya durant cinc anys i que, malgrat arribar amb idees reformadores, l'únic que queda avui del seu regnat és alguna plaça, però sobretot el ministeri de l'Interior. Juan Ignacio Zoido és una herència de Pepe Botella, que es va inventar el ministeri de la Policia.

França és com tenir un veí psicòpata, que et somriu a l'ascensor i t'ajuda a traginar el carro del súper, mentre que a la nit planeja com desfer-se del teu cadàver. Fins el punt que ara ens vol regalar Manuel Valls. Per ser més precisos, ens el vol tornar, després que el fill del pintor català fracassés com a primer ministre de la República i arruïnés, amb François Hollande, el socialisme francès. Després també d'haver-se estrellat com a candidat a les primàries presidencials del seu partit i després d'haver estat humiliat per Emmanuel Macron, que el va ignorar quan Valls se li va oferir per tenir un paper preponderant a la nova formació. De fet Valls és un dels polítics més impopulars de França.

Però passada aquesta traca de fracassos, ara Albert Rivera li ofereix ser alcaldable de Ciutadans a Barcelona. Els borbons, José Botella i Valls. Ell tanca el cercle, mentre els vells cosmopolites de Barcelona, que han resultat ser els més provincians del país, li donen la benvinguda presentant-lo com un extraodinari candidat per un món i una ciutat global. Ens hem acostumat a les paraules buides d'una generació de carcamals.

La majoria de francesos han reaccionat amb sorpresa, altres no se n'han estranyat gens perquè coneixen la voracitat insaciable de Valls, i alguns es mostren exultants perquè creuen se'l trauran de sobre definitivament. França sempre ha enviat a Espanya tot allò que li ha molestat, ja siguin polítics o jubilats. Com en general fa occident quan trasllada a l'Àfrica els pneumàtics vells i tots els residus contaminants.

Per quins set sous un fracassat a França, traïdor del socialisme, ha de servir com a alcalde d'un partit d'extrema dreta -com ha descrit algun mitjà francès Cs- d'una de les grans capitals d'Europa?